Acrilamida: ucigașul în serie din chipsuri și snacksuri

A devenit aproape o modă, mai ales printre adolescenţi, ca chipsurile sau snacksurile să fie consumate la orice oră a zilei, uneori chiar să înlocuiască o masă. De cele mai multe ori, sunt combinate cu un suc acidulat. Aproape că e imposibil să nu vezi pe stradă, în metrou, în tramvai sau în gară, tineri cu o pungă de chipsuri si cu un suc cât mai colorat la îndemână.

Chipsurile, foarte toxice pentru organism

Vestea rea este că toate chipsurile, snacksurile și, în general, produsele care se obţin prin prăjirea alimentelor bogate în amidon, conţin acrilamidă, o substanţă cu efect cancerigen.
Dacă citim lista de ingrediente a chipsurilor, totul pare în ordine. Acestea conţin, în principal, cartofi, sare, ulei, Dar, în afară de aceste ingrediente de bază, compoziţia lor este „îmbunătăţită” și cu alte substanţe, unele dintre ele nocive pentru organism și pentru sănătatea acestuia.

chips Citește mai mult

HOROSCOPUL DRAGOSTEI pentru vara 2014

 

Sigur ai vrea să știi, cu o clipă mai devreme, la ce să te aștepți – mai ales în relația ta de cuplu. 

Dacă „fluturii” pe care-i simți în stomac sunt simple efemeride ale căror aripi iau foc imediat ce se apropie de flacăra iubirii. Dacă povestea romantică în care te-ai aruncat, fără plasă de siguranță, e doar o „iubire de-o vară” sau e începutul unei relații de durată. Dacă nu cumva ”visul unei nopți de vară” te va duce direct în „iarna vrajbei…” voastre. Și-o mulțime de alți „dacă” își așteaptă-ntrebarea și răspunsurile de bifat…
Citește mai mult

Clinica Gynera lansează campania „Infertilitatea doare”. Tu ştii ce înseamnă să nu poţi avea copii?

A avea un copil nu trebuie să fie un lux. Astăzi, mai mult ca oricând, de la fertilitate la infertilitate e doar un pas. Stresul, poluarea şi stilul de viaţă epuizant îşi pun amprenta asupra sănătăţii şi mai ales a psihicului, iar ignoranţa şi lipsa simptomelor în timp real transformă infertilitatea în inamicul tăcut care adeseori este descoperit când nu mai este nimic de făcut.

Clinica Gynera, una dintre cele mai performante clinici de fertilitate din Europa, lansează campania de sprijin şi sensibilizare „Infertilitatea doare”, care constă în acţiuni de informare, dar şi de susţinere medicală, emoţională şi financiară acordată cuplurilor cu probleme de fertilitate. Începând cu această lună, specialiştii clinicii vor furniza regulat pe pagina web a clinicii şi în media informaţii utile legate de stilul de viaţă, riscuri, mituri despre fertilitate, sfaturi practice.

Citește mai mult

DIETA DANEZĂ. Slăbești 20 de kilograme în 13 zile!

Ultimele tendinţe în materie de diete arată că femeile s-au plictisit de regimurile de slăbit ineficiente, pe termen lung. Acum este momentul să încerci dieta daneză.

Este denumită şi dieta pentru schimbarea metabolismului, iar efectele ei durează cel puţin doi ani.

Dacă te-ai decis să începi această dietă trebuie să ştii că este grea, durează 13 zile, dar este foarte eficientă. Citește mai mult

Iskender Kebab. Adevărata istorie a unui fel de mâncare ce a cucerit planeta

Pe la jumătatea veacului al XIX-lea, „Iskender, fiul lui Mehmet” inventa un nou sistem de frigere a cărnii, pe un grill vertical, care, spre deosebire de cel clasic, orizontal, nu lăsa zeama de carne prăjită să cadă pe cărbunii încinşi.

În restaurantul lui Mehmet Efendi din Bursa mulţi intrau ca să vadă această curiozitate, sfârşind prin a aprecia gustul berbecului prăjit după metoda lui Iskender. Astăzi, sistemul vertical de pregătire a kebabului e atât de obişnuit, încât nimeni nu se mai întreabă cine l-a inventat. Iar călătorul prin Turcia nord-occidentală cere cu detaşare o porţie de Iskender Kebab (Iskender înseamnă, în Turceşte, Alexandru), crezând adeseori că reţeta (azi considerată „tradiţională”) e veche de pe vremea lui Alexandru cel Mare, iar ţepuşa kebabului ar fi putut fi, iniţial, chiar sabia cu care legendarul erou a tăiat nodul gordian.

Totuşi, brandul e cu mult mai nou. În 1867, Yavuz Efendi, fiul lui Iskender, a deschis prima sa locantă Citește mai mult

Legende aduse acasă: Caucazul din Carpați și Colchida de la Colți

Începuse totul cu o legendă căreia îi căutam rădăcinile pe coclaurile Carpaţilor, la Întorsură. Reminiscenţa unui text citit cândva, care plasa Caucazul mitic… acasă, pe umărul munţilor cunoscuţi, nu departe de apa Buzăului.

chihlimbar

Scrisese cineva că el, Caucazul, nu era altul decât ţinutul de piatră al caucilor, trib tracic, viteaz şi puternic, ca tot neamul lor cel întins. Acolo, ţintuit de piatră, Prometeu primea „vizita” crudă a vulturului care se înfrupta din ficatul lui, zi după zi, până Hercule avea să-l scoată de sub pedeapsa zeilor. Citește mai mult

9 motive ca să mănânci pătlăgele roșii

Sunt gustoase și sezonul lor e abia la început. Mai mult: sunt foarte importante pentru menținerea sănătății. Sloganul verii: Nici o masă fără roșii!

Roșiile se numără printre alimentele bogate din punct de vedere nutritiv care oferă și incredibile beneficii pentru sănătate, atunci când sunt consumate zilnic.

Roșiile sunt bogate în vitaminele A, C, K, B6, potasiu, acid folic, tiamină, magneziu, niacin, cupru și fosfor, care sunt esențiale pentru a menține stare bună de sănătate. Una dintre cele mai importante virtuți ale roșiilor este că ele scad în mod natural colesterolul, graăimile saturate, sodiul și caloriile. Puteți folosi roșiile în sandwich-uri, salate, sosuri, piureuri și supe. Citiți pentru a descoperi 9 motive pentru a mânca roșii în fiecare zi.

1 . Îmbunătățesc vederea
Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamine A și C, care ajută la îmbunătățirea vederii și poate preveni orbirea nocturnă. Un studiu recent arată că, prin conținutul ridicat de vitamina A, roșiile pot ajuta la prevenirea degenerescenței maculare, o boală gravă a ochilor. Mai mult decât atât, roșiile pot reduce riscul de apariție a cataractei. Roșiile conțin, de asemenea, antioxidanți fitochimici – licopen, luteină și zeaxantina – care protejează ochii de problemele provocate de lumină.
Citește mai mult

10 feluri în care puteți folosi bicarbonatul de sodiu pentru frumusețe

Credeai că bicarbonatul de sodiu poate fi folosit doar în bucătărie, ca să afânezi aluatul?

Ei bine, te înșelai! Există multe alte utilizări de care poate că nu ți-ai dat seama până acum. Te ajută să albești rufele, să dezinfectezi dulapurile, să păstrezi proaspete produsele de patiserie.

Are și multe limite – de exemplu, nu te vindecă de răceală. Dar decât să-i descoperim limitele, mai bine să vedem cât de folositor ne este nouă, femeilor, mai ales când vine vorba despre frumusețea noastră, despre aspectul nostru fizic.

1 exfoliere

1 . Este exfoliant
Amestecat cu suc de lămâie, bicarbonatul devine un scrub spumos care nu doar că elimină impuritățile, ci și ne catifelează pielea, restabilește pH-ul neutru și… ne ajută să ne bronzăm mai frumos. Citește mai mult