Acrilamida: ucigașul în serie din chipsuri și snacksuri

A devenit aproape o modă, mai ales printre adolescenţi, ca chipsurile sau snacksurile să fie consumate la orice oră a zilei, uneori chiar să înlocuiască o masă. De cele mai multe ori, sunt combinate cu un suc acidulat. Aproape că e imposibil să nu vezi pe stradă, în metrou, în tramvai sau în gară, tineri cu o pungă de chipsuri si cu un suc cât mai colorat la îndemână.

Chipsurile, foarte toxice pentru organism

Vestea rea este că toate chipsurile, snacksurile și, în general, produsele care se obţin prin prăjirea alimentelor bogate în amidon, conţin acrilamidă, o substanţă cu efect cancerigen.
Dacă citim lista de ingrediente a chipsurilor, totul pare în ordine. Acestea conţin, în principal, cartofi, sare, ulei, Dar, în afară de aceste ingrediente de bază, compoziţia lor este „îmbunătăţită” și cu alte substanţe, unele dintre ele nocive pentru organism și pentru sănătatea acestuia.

chips

Ce ar putea să fie atât de rău la chipsuri, se pot întreba consumatorii, mai ales că toate reclamele ne arată cât de sănătoși și bine selecţionaţi sunt cartofii pentru chipsuri: cei mai proaspeţi si cei mai naturali. Poate chiar așa este. Însă marea problemă pornește de la aditivii alimentari adăugaţi, dar mai ales de la procesul de fabricaţie: prăjirea cartofilor și a tuturor alimentelor bogate în amidon produce acrilamidă, o substanţă pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o recunoaște ca fiind foarte toxică.
De aceea, OMS admite consumul produselor care au în conţinut acrilamidă doar într-o cantitate foarte redusă. Iar un pachet de chipsuri conţine o doză multiplicată de sute de ori a dozei admise!

Etichetele la control, vă rog !

 Tortilla Chips Chili Extra Spicy (Chio)
Ingrediente: făină de porumb (66%), ulei vegetal, amidon, sare zahăr pudră, făină de grâu, ceapă pudră, emulsifiant: E 471, arome, potenţiatori de aromă: glutamat monosodic, lactoză, maltodextroză, usturoi pudră, acidifiant: acid malic si acid citric, colorant: extract de boia de ardei, condimente, lămâie pudră. Conţine făină de grâu, proteine din lapte.

 Lays Chipsuri din cartofi cu gust de cașcaval (Star Foods)
Ingrediente: cartofi, uleiuri vegetale, zer pudră, sare, pudră de cascaval 1%, lapte praf integral, zahăr, stimulatori de aromă: monosodium glutamat, ribonucleotide de sodium, maltodextrine din grâu si porumb, arome naturale si identic naturale, amidon modificat din porumb, colorant: extract de ardei roșu.

 Pringles Original (Procter & Gamble Manufacturing)
Ingrediente: cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, grăsimi vegetale, făină de porumb, amidon, maltodextrină, emulsificator: E 471, sare, făină de orez si dextroză.

 Ro-Viva Chips – Produs expandat din cartofi cu sare (European Food)
Ingrediente: granule de cartof, amidon din cartofi, fulgi de cartofi, făină de grâu, sare 3%, grăsime vegetală, maltodextrină, potenţiator de aromă: glutamat monosodic.

 Lays Chipsuri din cartofi cu sare iodată (Star Foods)
Ingrediente: cartofi, ulei vegetal, sare iodată (1,4%).

Acrilamida si E-urile din chipsuri

 Acrilamida este considerată o substanţă cancerigenă, care distruge ADN-ul, diminuează fertilitatea, scade capacitatea motorie, iar cantităţile mari produc tulburări neurologice (de tipul bolii Alzheimer).

 E 621 – glutamat monosodic – poate provoca depresie, sindromul Alzheimer și Parkinson, vedere înceţosată, fibromialgie, senzaţie de explozie la nivelul gâtului, umărului sau antebraţului, transpiraţie abundentă, palpitaţii, alergii, dificultăţi respiratorii, dureri de cap, amorţeală, iritabilitate, modificări de comportament (în special în cazul tinerilor și al copiilor).

 E 635 – ribonucleotide de sodium – unii specialiști consideră că nu se poate face, încă, o evaluare completă a acestui aditiv. Din contră, alţii încadrează E 635 în categoria aditivilor „foarte periculoși” din cauza efectelor secundare multiple pe care le poate produce: alergii, astm, hiperactivitate, tulburări renale și de comportament, iritarea pielii după minimum 30 de ore de la consum.

Concluzii și recomandări
Din analiza listelor de ingrediente ale chipsurilor rezultă că cele mai multe dintre acestea conţin nelipsiţii aditivi alimentari, unii dintre ei din categoria celor foarte periculosi si care pot declansa o serie de boli grave.

Există si chips-uri care au o compoziţie „curată”, adică fără E-uri (unul dintre aceste produse fiind prezentat în cadrul materialului – Lays Chips-uri din cartofi cu sare iodată), care ar fi bune de consumat dacă nu ar suferi aceleași modificări pe care le au toate produsele ce conţin amidon și sunt prăjite. Este vorba de producerea substanţei acrilamidei, care apare în procesul de prăjire.
Mai mult, cantitatea de sare din chipsuri depășește doza aprobată de noile standarde în materie de nutriţie si nu este în concordanţă cu politică globală de sănătate si siguranţă alimentară care susţine ideea unui consum de sare, zahăr și grăsimi cât mai redus.
Ca urmare, consumul de chipsuri trebuie redus sau chiar eliminat și în niciun caz acestea nu trebuie să înlocuiască mesele zilnice obligatorii.