9 motive ca să mănânci pătlăgele roșii

Sunt gustoase și sezonul lor e abia la început. Mai mult: sunt foarte importante pentru menținerea sănătății. Sloganul verii: Nici o masă fără roșii!

Roșiile se numără printre alimentele bogate din punct de vedere nutritiv care oferă și incredibile beneficii pentru sănătate, atunci când sunt consumate zilnic.

Roșiile sunt bogate în vitaminele A, C, K, B6, potasiu, acid folic, tiamină, magneziu, niacin, cupru și fosfor, care sunt esențiale pentru a menține stare bună de sănătate. Una dintre cele mai importante virtuți ale roșiilor este că ele scad în mod natural colesterolul, graăimile saturate, sodiul și caloriile. Puteți folosi roșiile în sandwich-uri, salate, sosuri, piureuri și supe. Citiți pentru a descoperi 9 motive pentru a mânca roșii în fiecare zi.

1 . Îmbunătățesc vederea
Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamine A și C, care ajută la îmbunătățirea vederii și poate preveni orbirea nocturnă. Un studiu recent arată că, prin conținutul ridicat de vitamina A, roșiile pot ajuta la prevenirea degenerescenței maculare, o boală gravă a ochilor. Mai mult decât atât, roșiile pot reduce riscul de apariție a cataractei. Roșiile conțin, de asemenea, antioxidanți fitochimici – licopen, luteină și zeaxantina – care protejează ochii de problemele provocate de lumină.

 

2 . Ajută în lupta împotriva cancerului
Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Institutului Național al Cancerului (din SUA), consumul de multe roșii poate ajuta la combaterea cancerului de prostată. Tomatele pot ajuta, de asemenea, la reducerea riscului unor alte tipuri de cancer, cum ar fi cel de stomac, pulmonar, de col uterin , ovarian, de faringe, de gură, de gât, rectal, de colon, de esofag. Asta pentru ca rosiile sunt bogate in licopen antioxidant. Pentru a stimula beneficiile anti-cancer ale roșiilor, încercați să le gătiți în salate, cu ulei de măsline.

3 . Curăță pielea
Consumul de roșii cu regularitate poate ajuta clar pielea ta să arate perfect. Roșiile conțin licopen, un antioxidant puternic care protejează pielea de efectele soarelui și fac pielea mai puțin sensibilă la ultraviolete, una dintre cauzele aparției ridurilor și liniilor fine. Roșiile ajută în vindecarea acneei și a erupțiilor cutanate și minimizează porii mari. O mască cu pulpă de roșii poate restabili strălucirea sănătoasă a pielii.

4 . Reducerea nivelului de zahăr din sânge
Roșiile conțin o cantitate mică de carbohidrați și ele ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge. Roșiile conțin, de asemenea, crom, care ajută la controlul glicemiei, și fibre, care ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge de la obținerea prea mare. Câteva studii au constatat că antioxidanții puternici din pătlăgele protejează fluxul sanguin și rinichii, zonele care sunt adesea afectate de diabetul zaharat.

5 . Te ajută să ai un somn bun
Roșiile sunt o mare sursă de licopen și vitamina C, care te pot ajuta să dormi mai bine. Deci, dacă aveți probleme cu somnul, luați în considerare adăugarea roșiilor în dieta de zi cu zi. Puteți folosi roșiile în supă sau salata sau le puteți adăuga în smoothie.

6 . Păstrează oasele sănătoase
Roșiile conțin vitamina K și calciu, care ajută la menținerea sănătății oaselor. Prin urmare, consumul de roșii poate contribui la consolidarea și repararea oaselor. S-a demonstrat că licopenul antioxidant poate îmbunătăți, de asemenea, masa osoasă și ajută în lupta împotriva osteoporozei, o boală gravă, care poate duce la fracturi osoase, deformare și invaliditate.

7 . Ameliorează durerile cronice
Datorită prezenței agenților anti-inflamatorii, cum ar fi carotenoide și bioflavonoide, roșiile pot ameliora durerea cronică. Persoanele care suferă frecvent de dureri ușoare sau moderate au, de obicei, inflamații. Cercetările au arătat că la persoanele care beau un pahar de suc de roșii în fiecare zi se observă reducerea cu aproximativ 34% a nivelurilor sanguine de TNF-alfa, care cauzează inflamație. Astfel, tomatele sunt bune pentru persoanele care suferă de probleme de sănătate cronice, cum ar fi boli de inimă, osteoporoză, cancer și Alzheimer.

8 . Sunt bune pentru sănătatea părului
Roșiile sunt, de asemenea, bune pentru păr. Ele sunt bogate în vitamine și fier, care ajută la întărirea părului și pot da chiar strălucire părului deteriorat și lipsit de viață, tern. Mai mult decât atât, roșii au o aciditate care echilibrează nivelul pH-ului în păr. Dacă aveți mătreață și senzație de mâncărime a scalpului, se aplică suc de roșii proaspăt pe păr și scalp după șamponare, și se clătește cu apă rece sau călduță, după 4-5 minute. Nu folosiți însă roșiile pe păr prea des, deoarece aciditatea îl poate usca.

9 . Ajută la pierderea în greutate
Dacă încercați să renunțe la acele kilograme nedorite, asigurați-vă că sunt și roșii în dieta dv. de zi cu zi. Ele sunt sărace în grăsimi și nu conțin colesterol. Roșiile conțin în schimb o mulțime de fibre și apă, astfel încât acestea vor da senzația de sațietate, fără o cantitate inutilă de calorii. Puteți mânca roșii crude sau să le adăugați în supe, salate și alte preparate prietenoase cu dieta.

Fie proaspete, uscate la soare, fierte , piure sau stoarse, pătlăgelele roșii sunt recomandate în hrana de zi cu zi, pentru beneficile pe care le aduc sănătății.

Află ultimele noutăți despre Spitalul Județean de Urgență Zalău