Un dineu la Palais de l’Elysée, Paris, 1980. Ceaușescu, la masa lui Giscard d’Estaing
Valery Giscard d’Estaing și Nicolae Ceaușescu. (Photo by Pierre Vauthey/Sygma/Sygma via Getty Images)

Foiletând meniurile de patrimoniu postate pe site-ul Bibliotecii Naționale a Franței, în căutarea acelora care au legătură cu România (personalități/ evenimente oficiale), am descoperit acest meniu din Colecția de patrimoniu a Bibliotecii Municipale din Dijon, de la Dineul oferit în onoarea lui Nicolae Ceaușescu de președintele Franței, Valéry Giscard d’Estaing, la Palatul Elysee, în 23 iulie 1980. Meniul e ilustrat cu o reproducere a lucrării „Plânsul poetului”, aflată la Muzeul Luvru, operă a lui Gustave Moreau.

Meniul a fost:

Mousse de truites Grand Palais, Sauce Nantua
Emince de Bresse Albufira
Les deux purees mousseline
Coeurs de laitues aux herbes
Chambord glace aux cassis

iar vinurile:

Chablis 1978
Chateau d’Issan 1976
Taitlinger Comtes de Champagne 1973

Orchestra de coarde a Gărzii Republicane a interpretat, în timpul dineului, Marșul triumfal al lui Berlioz, Suita no. 8 de Lully, Don Quijote (Telemann), Uvertura „a la francaise” a lui Bach, Simfonia Alla Rustica a lui Vivaldi. Sarabanda „Gigue et Badinerie” de Corelli.

Poți să vezi meniul AICI:
http://patrimoine.bm-dijon.fr/pleade/img-viewer/FR212316101__menus__M_0IV_00907/viewer.html?ns=FR212316101__menus__M_0IV_00907_01.jpg