Crăciun regal

Cam pe la vremea asta, în urmă cu 5 ani, reconstituiam la Castelul Pelişor un meniu de Crăciun al familiei regale a României. Recompuneam atunci, cu ajutorul a doi străluciţi bucătari, Ştefan şi Dragoş Bercea – tată şi fiu – un meniu care ar fi putut marca sărbătoarea creştină în oricare dintre Crăciunurile primelor trei decenii, pentru că, studiind documentele vremii, am constatat că, doar cu mici diferenţe, aceste meniuri se repetau.
Fiecare familie are propriile-i ritualuri de Crăciun, sunt gesturi repetate care, de la an la an, capătă valoare de simbol. Protocolul Casei Regale a României a fost stabilit de Carol I în 1866. La meniu „s-a mai umblat” puţin, o dată cu intrarea în familie a Principesei (ulterior, Regina) Maria, soţia Prinţului moştenitor Ferdinand I. Erau preferate consomeul Célestine – o supă dublu concentrată, având în ea clătite tăiate julien – şi supa Ox-tail – preparată din coadă de vită. Nelipsit era platoul de carne rece – purcel de lapte, curcan, jambon, friptură de vită, carne presată, pateuri de iepure şi căprioară, limbă de vită, galantină de curcă şi de pui, precum şi diferite preparate din vânat, în special din căprioară, iepure şi mistreţ –, servit împreună cu sosuri Moutard – de muştar – şi Cumberland – de fructe de pădure. Meniul mai cuprindea salate, spanac à la crême şi, obligatoriu, plum-pudding – celebra budincă nelipsită de la Crăciunurile englezeşti.
Cu câteva ore înainte de masa festivă, tinerii care participaseră la evenimentele din Ajunul Crăciunului – ţinând cont şi de faptul că încă era post – au prânzit cu pilaf cu spanac, sărmăluţe de post, ghiveci călugăresc, chifteluţe de cartofi şi jeleu de mandarine. Dejunul de la data de 25 decembrie era şi el fix. Se servea somn à la Mirabeau, Curcă Talleyrand, conopidă gratinată, salată, iar la desert acelaşi jeleu de mandarine, de data aceasta înnobilat cu frişcă. În bună măsură, reţetele originale ale acestor preparate pot fi găsite în câteva cărţi de epocă, ele fiind pregătite, la vremea respectivă, de bucătari renumiţi, precum Edner sau Strassman. Aceştia erau de origine germană, dar şcoliţi la Paris, la Cordon Bleu, şi au fost aduşi în ţară de Regina Maria.

Cartea regală de bucate
Dar dacă acesta este trecutul, cum se mai găteşte astăzi în familia regală a României, cum se găteşte la curţile monarhiilor europene? Ei bine, un răspuns îl puteţi afla dacă alegeţi să citiţi cartea pe care, acum 3 ani, a scris-o şi a publicat-o Principesa Margareta a României, o carte despre „istoria măruntă” a familiilor care au făcut „istoria mare” a Europei şi a lumii, o carte în care puteţi găsi, deopotrivă, reţete pe gustul capetelor încoronate, dar şi anecdote, monografii şi multe imagini care vorbesc de la sine. Volumul A.S.R. Principesa Margareta, „Carte regală de bucate”, publicat de Editura Curtea Veche, este, poate, în acest moment cel mai interesant cadou de Crăciun sau de Anul Nou pe care îl puteţi face celor îndrăgostiţi de gastronomie şi de istorie.

Sos de mango şi rodii cu somon la cuptor
Ingrediente: pentru sos: un fruct de mango, curăţat şi tăiat în cubuleţe de 1 cm, 25 g de seminţe proaspete de rodie, coada de la un fir de ceapă verde, tăiată mărunt, o lingură de coacă­ze uscate, 2 linguri de coriandru proaspăt, măcinat, o lingură de zeamă de la o lămâie verde (lime), proaspăt stoarsă, o linguriţă de ardei iuţi tocaţi (sau mai mult, după gust), un căţel de usturoi pisat, sare şi piper proaspăt măcinat, după gust; pentru pregătirea somonului: 4 bucăţi de file de somon, de grosime egală (aproximativ 200 g fiecare), o lămâie verde tăiată în 8 bucăţi; pentru ornare: 4 linguriţe de ulei, 2 linguriţe de coriandru măcinat, 2 linguri de zeamă proaspătă de lămâie verde, 2 căţei de usturoi pisaţi, 4 foi de salată verde, sare şi piper, după gust. Preparare: Îndepărtaţi coaja şi sâmburele fructului de mango (este o operaţiune dificilă) şi încercaţi să tăiaţi miezul în cubuleţe cât mai apropiate ca dimensiuni.
Amestecaţi cuburile de mango, seminţele de rodie, ceapa verde şi coacăzele într-un castron mijlociu. Amestecaţi bine coriandrul, zeama de lămâie verde, ardeii iuţi pisaţi, căţelul de usturoi pisat, sarea şi piperul într-un bol mic. Adăugaţi peste compoziţia cu mango şi amestecaţi încet. Adăugaţi sare şi piper după gust. Sosul va fi ţinut o zi într-un vas de sticlă, acoperit, în frigider. Seminţele dau o savoare dulce-acrişoară cremei de mango şi culoarea este fantastică. Dacă nu se găsesc seminţe de rodie, pentru culoare adăugaţi 2 linguri de ceapă roşie tăiată mărunt. Pentru somon, încălziţi dinainte cuptorul la 260°C. Într-un bol mic amestecaţi bine coriandrul, zeama de lămâie verde, căţeii de usturoi pisaţi, sarea şi piperul. Din amestecul obţinut luaţi câte o linguriţă cu vârf şi ungeţi fiecare din cele 4 felii de somon. Scoateţi tava din cuptor şi aşezaţi pe ea o foaie de hârtie de gătit sau o folie de aluminiu. Aşezaţi somonul pe foaie, cu partea cu piele în jos. Coaceţi la 260°C.
În funcţie de preferinţe, lăsaţi somonul timp de 11 minute pentru a fi uşor pătruns, iar dacă doriţi să fie bine pătruns, lăsaţi-l 13 minute. Copt la 11 minute, somonul ar trebui să fie ca un burete atunci când este apăsat cu degetul pe partea cea mai groasă, iar la 13 minute carnea trebuie să fie fermă atunci când este apăsată la fel. Scoateţi sosul de mango din frigider şi lăsaţi-l să ajungă la temperatura camerei. Puneţi câte o frunză mare de orice fel de salată verde pe fiecare din cele 4 farfurii. Adăugaţi sosul de mango peste frunza de salată, împărţit în mod egal între cele 4 farfurii. Când somonul este copt, lăsaţi-l să se răcească puţin, pentru că trebuie servit călduţ, şi nu fierbinte. Puneţi câte o bucată de somon pe fiecare farfurie, apoi ornaţi fiecare farfurie cu câte 2 felii de lămâie verde. Puteţi servi sosul de mango şi cu tortilla chips.
• Reţetă din volumul „Carte regală de bucate”
(MCU)