Consumi junk-food? Atenție, îmbătrânește pielea!
Junk-food
Foto: Pixabay

Multe efecte negative mai are și junk-food-ul! Și dacă îți zici că nu-s așa mare problemă câteva sute de grame în plus, la cântar (că tot are românul vorba aia: „grasă și frumoasă”), sunt alte semne care „te trag de mânecă” și-ți zic să te oprești (sau măcar să rărești consumul de junk-food – că românul nostru mai are-o vorbă de duh: „mai răruț, că-i mai drăguț”).

Acuma, dintre câte lucruri rele se pun în cârca junk-food-ului, eu am ales unul care, mai ales de la o vârstă încolo, trebuie să ne pună pe gânduri. Mâncarea „junk” ne îmbătrânește pielea!

Știu (și am simțit asta „pe propia piele”, cum se zice), e greu să reziști unui burger suculent, unei prăjituri ori fursecurilor gătite cu mult zahăr și unt… sau cartofilor prăjiți…! (Mmmm! atât de gustoase sunt toate!). Dar tot ce e prea gras, prea sărat sau prea dulce face rău… pielii! (Pe lângă multe alte rele…)

Zahărul și alimentele dulci – cât rău ne fac?

Prăjiturile de cofetărie ori cele „industriale”, dulciurile, ciocolata cu lapte, chiar și ciocolata albă (pe care mulți o cred inofensivă) pot duce la… apariția coșurilor. Toate aceste produse au un conținut ridicat de zahăr, ceea ce înseamnă că ne vor crește glicemia, iar asta provoacă eliberarea insulinei și… un întreg carusel al neplăcerilor.

Nivelul ridicat de insulină din organism are efect asupra unui hormon care stimulează producerea de sebum de către glandele sebacee și asta înseamnă că apar acneea și punctele negre. Și, ca și cum asta nu ar fi de ajuns, zahărul provoacă și îmbătrânirea celulelor: glucidele se leagă la proteine, printr-un fenomen numit „glicație”, care duce la deteriorarea colagenului pielii și, prin urmare, la scăderea elasticității acesteia.

Dieta cu grăsimi afectează și sănătatea pielii

O dietă bogată în grăsimi perturbă funcționarea sistemului digestiv. Intestinele se luptă să-și facă treaba de a elimina toxinele. Dar și pielea este, de asemenea, un organ care filtrează toxinele, iar junk-food-ul înseamnă că se va ajunge la o cantitate mai mare de toxine care să fie eliminate prin piele. Urmarea e aceeași: îmbătrânirea pielii, acnee, puncte negre, un ten veșted.

Citește și Mascara în fiecare zi? Ai grijă de ochii tăi! Poți să riști chiar pierderea vederii!

Cancerul de piele – prevenție, factori de risc, simptome și tratament

3 soluţii naturale împotriva albirii părului