Rețete istorice din Transilvania. Supă ceangăiască

Ingrediente: măruntaie de la o gâscă, 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, un buchețel de pătrunjel verde, 50 g țelină, 50 g gris de grâu, 4 ouă fierte tari, 100 g ciuperci, 2 roșii, sare, boia de ardei dulce, 3 gălbenușuri de ou.

Mod de preparare: spălați măruntaiele de gâscă (ficat, inimă, rânză (pipotă)) și puneți-le într-un litru de apă rece; așezați pe foc potrivit și lăsați să fiarbă. Adăugați rădăcinoasele, curățate, spălate, tăiate pe lung.

Când s-au înmuiat legumele, presărați grisul și adăugați ciupercile (tăiate felii) și roșiile (despielițate și tăiate în sferturi). După 10-15 minute, bateți gălbenușurile de ou cu un polonic de supă, până se omogenizează și apoi turnați-le în oală, amestecând bine.

Presărați boia de ardei dulce și pătrunjel verde tocat mărunt.

Se aduce la masă cu ouă fierte tari, tăiate în cuburi mici (crutoane de ouă).

Acest fel de mâncare, cu unele variații locale, se pregătea în comunitățile de ceangăi din Transilvania (Țara Bârsei) și Moldova (județele Bacău, Neamț, Iași). Rețeta este citată și în lucrarea The Past and Development of Hungarian Cookery (Budapesta, 2007).

Csangó leves / Supă ceangăiască

Gastronomia Ardealului a fost, în istorie, unul dintre marile câştiguri ale artei culinare. Ceea ce avem de făcut este să redescoperim acel mix de culturi şi ingrediente care au făcut-o cândva celebră.
Unul dintre cei mai importanţi critici culinari din ultima jumătate de secol din Marea Britanie, Egon Ronay, maghiar de origine, obişnuia să scrie – în editorialele sale din Daily Telegraph – că gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucătăria franceză, cea chineză şi… bucătăria Transilvaniei. Vă dezvăluim în acestă pagină rețete care se găteau pe teritoriul Ardealului în urmă cu mai bine de o sută de ani. Unele se pregătesc și astăzi, altele, din păcate, au fost demult uitate.

Copyright: SIMONA LAZĂR

Mai multe rețete istorice din Transilvania, AICI

Pentru rețetele din această secțiune au fost consultate, ca surse de documentare, și/sau de comparare și verificare a informațiilor, volumele:

Biri néni szakácskönyve. Brașov, 1923.

BORNEMISZA, Anna. Szakácskönyve 1680-ból. București: Kriterion, 1983

Cărticica meseriei de bucătar. Cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695. București: GastroArt, 2019.

GERGELY, Aniko. Culinaria: Hungary. Potsdam: HF Ullmann, 2008.

The Past and Development of Hungarian Cookery. Budapesta, 2007

ș.a.

Despre istoria ceangăilor găsiți informații AICI și AICI.

Foto: Simona Lazăr

Citește și Bucătăria Ardealului, „un concept culinar complex”