„Pippa-cea-cu-funduleț-obraznic” a scris o carte de bucate

Pippa Middleton aleargă după celebritate. Și pentru că nu e de ajuns să fii cumnata și mătușa moștenitorilor coroanei britanice, nici să ai un “funduleț obraznic”, s-a apucat de lucruri serioase: scrie cărți. Cărți cu rețete culinare și idei pentru petreceri reușite.
In toamna lui 2012, când a apărut pe piață ediția Penguin a volumului “Celebrate A Year of Festivities for Families and Friends”, semnată (nu știm sigur dacă și scrisă) de sora Ducesei de Cambridge, am pus un semn în memorie, așteptând să găsesc, în drumurile mele, cartea și să o adaug colecției mele de literatură gastronomică. Am citit recenziile și… atât. Încă nu am cartea pe raft, dar o bună prietenă din America (Lucy a primit cartea cadou de Crăciun), la câteva zile după ce a venit pe lume prințișorul George, mi-a trimis pe email una dintre rețetele extravagantei lui mătuși. „Prăjiturelele milionarului”, am botezat eu rețeta care în cartea Pippei se numește „Millionaire’s Shortbread”.
Dar… de ce a scris Pippa Middleton o carte de bucate?
Pe de o parte, pentru că îi place celebritatea, iar cărțile de bucate – chiar și cele contestate de bucătarii cu stele Michelin și emisiuni televizate – se vând bine. Apoi, pentru că voia bani. Și a primit. Destul de mulți, încă, pentru că se zvonește că editura Penguin i-ar fi semnat un cec de 400.000 de lire sterline. În fine, pentru că nu doar carte de bucate, iar ea pretinde că se pricepe la petreceri. Nu, nu e vorba (doar) de faptul că se dă în petec la petreceri mondene mai mult sau mai puțin private, însă e știut faptul că familia Middleton și-a câștigat averea din „industria petrecerilor”, vânzând șervețele, fanioane, confetti și coifuri de hârtie viu colorate. Iar mai târziu Pippa însăși a devenit destul de cunoscută, ca organizator de evenimente. Că a scris sau nu ea însăși cartea, e o dispută minoră, câtă vreme, îmi povestesc cei care au răsfoit-o, conține tot atât de multe fotografii câte cuvinte are! Și e utilă, mai ales dacă vrei să știi cum e mai bine să decorezi casa și masa de Ziua Îndrăgostiților, la Crăciun, la Paști, dar și la alte sărbători de peste an, ca să te simți bine cu familia și prietenii.
Reiau întrebarea: de ce a scris Pippa Middleton o carte de bucate (și de sfaturi pentru petreceri)? Iată ce răspunde chiar ea: „E un pic ciudat să devii cunoscut la nivel global (dacă acesta e cuvântul potrivit), înainte să împlinești 30 de ani, numai din pricina surorii tale, a cumnatului și a fundulețului bombat!”. E vorba, deci, de o frustrare care trebuia eliminată. Până să împlinească 30 de ani, avea nevoie de un motiv mai bun pentru a-și susține dreptul la celebritate. Așa că, la 29 de ani, a publicat această carte. Controversată, între bucătari – dar trebuie să recunoaștem că de multe ori profesioniștii domeniului pornesc de la ideea preconcepută că vedetele (de orice fel ar fi ele) nu știu nici măcar să fiarbă un ou.
Acum, nu trebuie să o credem pe Pippa Middleton chiar atât de naivă. Cu toate că, oficial, contestă celebritatea obținută datorită fericitei nunți a surorii ei cu Prințul William al Marii Britanii, de fapt s-a folosit de asta din plin pentru a-și vinde cartea, în Marea Britanie și în fostele colonii ale imperiului, ca și… în Statele Unite.
Și uite așa, revin la rețeta primită pe email de la Lucy. Nu de alta, dar poate vreți să pregătiți weekendul ăsta „prăjiturelele milionarului” (și să vă simțiți milionari).

Prăjiturelele milionarului
Evident, începi prin a deschide cuptorul, la 200 grade, lăsându-l să se încălzească, în timp ce pregătești aluatul. Ai nevoie de două căni de făină, o jumătate de cană de zahăr extrafin și 230 g unt (fără sare), care se amestecă într-un blender până se obține un aluat omogen. Se lasă în frigider 15 minute. Se întinde apoi o foaie, care se pune într-o tavă dreptunghiulară, tapetată cu hârtie de copt; se înțeapă cu furculița din loc în loc și se dă la cuptor, pentru 25-30 de minute, până capătă o culoare aurie. Pentru topping se amestecă 140 g unt nesărat, cu o cană de zahăr extrafin, 3 linguri de miere și 350 ml lapte condensat. Se amestecă la foc mic, până se topește untul, apoi se dă focul la mediu și se continuă fierberea 7-8 minute, amestecând întruna. Când a scăzut suficient și a căpătat o culoare brun aurie (caramelizată), se toarnă peste aluatul copt și se lasă să se răcească. Se rade ciocolată neagră (200 g) și se topește într-un vas așezat peste o oală cu apă fierbinte. Se toarnă și ciocolata topită peste prăjitură și se dă din nou la rece. Se porționează, apoi, cu un cuțit foarte bine ascuțit.

Citeste mai multe istorii interesante AICI.