Pătlăgelele roşii sunt legume! – aşa a decis Curtea Supremă a Statelor Unite

Nu demult, Curtea Suprema a Statelor Unite a fost pusa in situatia de a se pronunta cu privire la o situatie ridicola: pot fi animalele impaiate importate ca… perne? Asta pentru ca in nomenclatorul de impozitare a produselor de import nu sunt mentionate animalele impaiate, iar cand vamesii au fost pusi in postura de a le taxa, nu stiau unde sa le incadreze. Curtea Suprema a decis atunci ca, da, animalelor impaiate, cand trec prin vama, pot fi „tratate” asemeni pernelor…
Nu este insa singurul caz ciudat in care a fost solicitata sa intervina Curtea Suprema a celui mai puternic stat de pe planeta. In secolul al XIX-lea, o alta chestiune arzatoare a fost adusa inaintea aceleiasi instante, de catre aceiasi vamesi americani: patlagelele rosii sunt fructe sau legume?
Din punctul de vedere al botanicii, rosiile – ca si vinetele, dovleceii, castravetii, fasolea pastai sau ardeii – sunt… fructe. Cu dictionarul si atlasul botanic in mana, importatorii de fructe si legume si-au pledat cauza: „Rosiile sunt fructe! Sunt fructe!”, strigau ei. Si aveau un motiv serios sa sustina asta: la vremea aceea, importul de fructe era scutit de taxe vamale. Vamesii, in schimb, nu voiau deloc sa le lase sa treaca granita cu Mexicul (de acolo se importa, pe atunci, o cantitate mare de patlagele) fara a fi luate „la bani marunti”. Iar taxa vamala pentru legume era de 10% din valoarea produselor, ceea ce nu era putin deloc.
Judecatorii Curtii Supreme au decis cu aproape doua veacuri in urma ca trebuie sa se faca distinctie intre stiinta si viata de zi cu zi. Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al biologilor, rosiile raman ce sunt: fructe. Dar, in viata cotidiana, ele sunt considerate legume, pentru ca „nu se mananca la desert, ci sunt servite la pranz sau la cina, cu sau dupa supa, peste ori carne”.
Vamesii si-au castigat astfel dreptul de a-si ridica taxa, iar in legislatia americana s-a creat un precedent. Mai mult, chiar, pana in ziua de azi, intreaga planeta le numeste asa…