Bucǎtarul cu o „constelaţie” Michelin îşi trimite bucatele printre stele. NASA l-a ales pe Alain Ducasse sǎ gǎteascǎ pentru astronauţi

În vara anului viitor, 2.000 de caserole cu mâncare, conţinând 25 de feluri create de bucǎtarul cu cele mai multe stele Michelin de pe planetǎ, vor cǎlǎtori în spaţiu, printre stele!

Astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale vor avea în meniu: homar cu piure de ţelinǎ, confit de raţǎ cu capere şi tort de ciocolatǎ, toate preparate de bucǎtar francez (acum cetǎţean al micului principat de Monaco) Alain Ducasse. În loc de supe, legume şi carne liofilizate, cǎlǎtorii spaţiali vor avea ocazia sǎ mǎnânce, la diferite ocazii, sǎrbǎtori şi aniversǎri care vor avea loc pe durata zborului lor în spaţiu, bucate speciale, create anume pentru ei de acest adevǎrat titan al gastronomiei mondiale, scria recent ziarul „Le Parisien”.

Pentru alegerea meniului, au fost consultaţi chiar astronauţii. Chef-ul francez a gǎtit pentru ei peste 100 de feluri de bucate, care au fost testate şi… notate. Greu, unic concurs pentru cel mai titrat bucǎtar din lume! Au fost alese, pânǎ la urmǎ, 25 de mâncǎruri, în top 3 intrând homarul cu piure de ţelinǎ, quinoa organicǎ cu alge marine şi confit-ul de raţǎ cu capere. Cel mai „votat” desert, care şi-a câştigat astfel dreptul de a cǎlǎtori în spaţiu, a fost tortul de ciocolatǎ.

Prima masǎ din acest „meniu spaţial” astronauţii o vor lua totuşi pe pǎmânt, chiar înainte de a pleca în spaţiu. Urmǎtoarele pachete cu prânzuri festive vor fi deschise în timpul cǎlǎtoriei „printre stele”.

Pentru a putea ambala şi steriliza cele 2.000 de caserole, NASA şi Alain Ducasse au apelat la o cunoscutǎ companie francezǎ de conserve şi pateuri.

O reţetǎ „a la Alain Ducasse”

Despre apreciatul chef Alain Ducasse am mai avut prilejul sǎ scriem. Ba, chiar, am şi mâncat într-unul dintre restaurantele lui, la „Le Grill”, cel situat la ultimul etaj al vestitului „Louis XV” din Monte Carlo. În restaurantul „cu vedere la stele” (sǎ fie o premoniţie?), pentru cǎ tavanul lui de sticlǎ gliseazǎ în nopţile senine şi deschide privirilor cupola înstelatǎ, am gustat, într-o primǎvarǎ, o mâncare delicioasǎ, a cǎrei reţetǎ suntem în mǎsurǎ sǎ v-o oferim şi domniilor voastre.

Coquilles Saint-Jacques émincées crues, marinées au citron de Menton, gingembre frais râpé
Felii subţiri de Saint-Jacques, marinate cu lămâie de Menton şi ghimbir proaspăt ras

Ai nevoie de 4 cochilii Saint-Jacques, o lămâie, 20 g ghimbir, 50 g amestec de diferite salate, 5 g capere, hasmaţuchi, arpagic, pătrunjel verde, piper măcinat şi flori de sare. Desfă cochiliile, scoate carnea şi pune-o în apă cu sare. Curăţă lămâia de coajă. Ia coaja acesteia şi pune-o în apă rece, pe care o aduci la punctul de fierbere, dă deoparte şi repetă operaţia de trei ori. Lasă apoi să fiarbă, pentru a se obţine un sirop, timp de o jumătate de oră. După ce s-a răcit, taie coaja de lămâie.
Curăţă lămâia şi de partea albă, scoate sâmburii şi pune pulpa fructului într-o crăticioară, cu puţin zahăr şi o lingură de apă. Lasă puţin pe foc, apoi adaugă coaja de lămâie tăiată mărunt. Amestecă totul cu ghimbir curăţat şi dat pe răzătoare. Pune ulei de măsline. Cu acest amestec marinează carnea cochiliilor Saint-Jacques, tăiate în felii subţiri. Aşează-le pe o farfurie, badijonaţi cu marinata obţinută, presară flori de sare şi piper măcinat. Decorează cu amestecul de salată. Presară verdeţurile, tăiate mărunt.