UN MENIU/ O ZI – 15 februarie 1888
Deși este vorba despre meniul unui hotel/ restaurant de pe Coasta de Azur (Hôtel Beau Séjour), documentul pe care îl voi prezenta în continuare se găsește într-o colecție a Bibliotecii Naționale a Braziliei (Biblioteca Nacional do Brasil), putând fi accesat și pe https://gallica.bnf.fr/, datorită parteneriatului dintre aceasta și Biblioteca Națională a Franței.

Numerizarea acestui meniu (și a altor 16 meniuri provenind din aceeași sursă) este parte a unui proiect de digitizare, în parteneriat cu Fundação Biblioteca Nacional du Brésil – respectiv, portalul França.Br -, având ca țintă valorizarea și punerea la dispoziția publicului o unui ansamblu de documente și opere reprezentative pentru relațiile dintre Brazilia și Franța, din secolul XVI până la începutul secolului XX (detalii: https://gallica.bnf.fr/…/und/biblioteca-nacional-do-brasil).

Revenind la datele înscrise pe meniu, câteva lucruri trebuie cunoscute. Coasta de Azur a fost, în Belle Epoque, o destinație predilectă de iarnă a britanicilor, germanilor și rușilor și, cu siguranță, a mai tuturor caselor domnitoare europene. Iernile blânde mediteraneene îi atrăgeau aproape la fel de mult ca și festivalurile care aveau loc aici – și care au farmec și notorietate și în zilele noastre. În preajma zilei de 15 februarie (cu câteva zile mai devreme sau mai târziu) au loc aici: Festivalul Lămâilor de la Menton, Carnavalul de la Nisa cu celebra sa „Bătaie cu flori” (inaugurată, de Andriot Saëtone, în 1876) și Festivalul Mimozei (La Fête du Mimosa), care are loc la Mandelieu-la-Napoule, nu departe de Cannes. Despre Fête du Mimosa, la care participă vilegiaturiștii de azi cazați la Hôtel Beau Séjour (în zona centrului istoric al Cannes-ului) nu știm exact când a fost înființat, dar există indicii că se întâmpla în ultimul sfert al secolului XIX. Mimosa, numită și „floarea-regină a Mediteranei”, cu parfumatele ei inflorescențe aurii, a fost adusă la Cannes în 1850, tocmai din Australia, de către călătorii britanici veniți să-și petreacă iarna pe Coasta de Azur. Aclimatizată repede, se întinde pe toate colinele înflorite, până la Grasse. Festivalul Mimozei a fost oprit după ce în 1928-1929, iernile cumplite au dus la dispariția ei. Replantată, revine în forță și, din 1931, festivalul se reia, cu și mai mult succes!
Vezi și alte meniuri în biblioteci digitale (de celebrat în luna februarie), aici: