UN MENIU/ O ZI – 11 februarie 1881
Meniul de la celebrarea, la faimosul restaurant Delmonico din New York, a 72 de ani de la nașterea lui Abraham Lincoln (12 februarie 1809 – 15 aprilie 1865), cel de al 16-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (din martie 1861 până la asasinarea sa, în 15 aprilie 1865).

Meniul face parte din colecția digitală a Bibliotecii Publice din New York (The New York Public Library), departamentul „Cărți rare” (Rare Book Division), Colecția de meniuri „The Buttolph” (donație făcută de Miss Frank E. Buttolph, o doamnă pasionată de meniuri, care a colecționat în timpul vieții peste 25.000 de meniuri, cele mai multe fiind azi în patrimoniul The New York Public Library). Diferit la acest meniu, față de altele din imensa colecție, este faptul că are o singură filă, „coperta” fiind ruptă probabil dinainte de achiziționarea ei de către Buttolph. Precizarea că meniul provine de la un eveniment care îl celebra pe Lincoln apare însă în actele de donație către NYPL.

Restaurantul „Delmonico” era, în a doua jumătate a secolului XIX, unul dintre cele mai cunoscute și elegante nu doar din New York, ci din întreaga Americă. Chef-ul era, încă din 1862, Charles Ranhofer, considerat a fi unul dintre cei mai mari bucătari din vremea lui (comparabil, dacă vreți, cu Paul Bocuse, Joel Robuchon sau Alain Ducasse, în zilele noastre). Restaurantul a fost fondat în 1830 de frații Delmonico, originari din Ticino, Elveția. În 1888, aveau deja patru restaurante cu același nume în NY, iar până la sfârșitul secolului ajunseseră la zece locații. Au mâncat la Delmonico, de-a lungul timpului, Theodore Roosevelt, Chester Arthur, Mark Twain, Arthur Sullivan, Charles Dickens. Oscar Wilde, Nikola Tesla, regele Edward VII al Marii Britanii (pe când era doar Prinț de Walles), Împăratul Napoleon al III-lea.
Sursa meniu: Rare Book Division, The New York Public Library. „Lincoln’s birthday held at Delmonico’s” The New York Public Library Digital Collections. 1881. https://digitalcollections.nypl.org/…/510d47db-69b0…
Sursa info și foto Restaurant Delmonico:. wikipedia
Sursa foto Frank E. Buttolph: https://digitalcollections.nypl.org/
Vezi și alte meniuri în biblioteci digitale (de celebrat în luna februarie), aici: