Un principe regal în dar de Crăciun
Regina Maria și Principele Mircea – foto: Arhivele Naționale ale României

Multe mai găseşte omul sub brad, de Sărbători! Dar un prunc?… De fapt, dacă stăm bine să ne gândim, ăsta este simbolul Crăciunului. În Sfânta Familie, de Crăciun, a venit pe lume Pruncul Iisus. Am putea spune că orice familie în care sărbătorile iernii aduc în dar… copii e de două ori binecuvântată. Dar o familie în care asta se întâmplă nu o dată, nu de două ori ci… de trei ori!? E vorba despre Casa Regală a României.

Cei trei copii născuți în decembrie

Principesa Maria şi Principele Ferdinand – prinţii de Coroană ai României – au devenit de trei ori părinţi în preajma zilei sfinte a Crăciunului. Sigur astăzi, pentru că toate aceste date de naştere sunt citate după calendarul nou, cine nu cunoaşte detaliile poate să creadă că Maria (Mărioara), Ileana şi Mircea – mezinii, cu alte cuvinte – s-au născut la început de ianuarie. De fapt, lucrurile au stat altminteri, pentru că România nu trecuse încă la noul calendar şi sărbătoarea Crăciunului, în toţi aceşti ani, s-a ţinut după calendarul vechi. Mărioara a venit pe lume pe 24 decembrie 1899 (6 ianuarie 1900 – st.n.); Ileana – pe 23 decembrie 1908 (5 ianuarie 1909 – st.n.); iar Mircea – pe 21 decembrie 1912 (3 ianuarie 1913 – st.n.). Le vom lăsa însă deoparte pe surorile mai mari ale mezinului Mircea şi ne vom referi mai mult la naşterea acestuia din urmă, mai ales că el a avut un destin trist: în noiembrie 1916, la nici 4 ani împliniţi, în timpul unei epidemii care cuprinsese ţara, în plin război, se stinge din viaţă.

Mircea, „copilaşul pe care-l iubeam din tot sufletul”

Mai toate studiile asupra familiei regale a României arată că ultimul copil al cuplului Ferdinand şi Maria s-a născut în anul 1913. Chiar şi Regina Maria, după război, scriindu-şi memoriile (pe care le adună sub titlul “Povestea vieţii mele”), afirmă: “Mircea se născu în ianuarie 1913”. Dar, de la naşterea principelui până la scrierea acestor cuvinte, România trecuse deja la noul calendar şi, dornică să nu încurce minţile neobişnuite cu o dublă cronologie, regina alege chiar ea să menţioneze naşterea ultimului ei fiu după cu 13 zile mai târziu.

Dar să ne întoarcem în anul 1912! În ediţia sa din 25 decembrie, “Universul” scrie, cu litere îngroşate:

“ASR Principesa Maria, graţioasa Moştenitoare a Tronului României, a făcut Familiei Regale şi Ţării cel mai frumos dar de Crăciun: Un principe voinic şi sănătos. Pruncului i s-a dat numele de Mircea, nume adânc săpat în mintea şi în inima Românilor, căci a fost purtat de un voievod glorios şi înţelept, care stăpânea amândouă malurile Dunării, până la Marea cea mare. Poporul întreg, care a salutat cu bucurie venirea noului Principe, urează, împreună cu noi, ASR Mircea şi Familiei Regale mulţi ani fericiţi”.

Aveau nevoie de urări. Mai ales Maria avea nevoie de asta, căci se afla suferindă, încă din toamnă. Ca niciodată, această a şasea naştere îi provocase neplăceri şi mai mari, astfel că vreo trei luni nici nu s-a ridicat din pat. “A fost aşadar o mare mângâiere pentru mine să văd pe Carol care se înnebunea după copil, umblând de colo-colo prin odaie cu frăţiorul lui în braţe, ca să pot să mă uit măcar la copilaşul pe care-l iubeam din tot sufletul”, scrie ea.

Principele Mircea a fost botezat în ziua de duminică, 20 ianuarie/2 februarie 1913, în marea Sală a Tronului din Palatul Regal, serviciul divin fiind oficiat de IPS Mitropolitul Primat Konon. Aproape tot timpul, principele Mircea a fost ţinut în braţe de unchiul tatălui său, Regele Carol I – ca unul dintre naşi, abia către sfârşitul ceremoniei el fiind luat de către Alteţa Sa Imperială Principele Eitel Friederich, reprezentantul celui de al doilea naş al copilului princiar, care nu era altul decât Împăratul Wilhelm al Germaniei.

În certificatul său de botez stă scris:

“Subsemnatul Arhiepiscop şi Mitropolit al Ungro-Vlahiei, Primat al României, Preşedinte al Sfântului Sinod al Sfintei Biserici autocefale ortodoxe Române, adeveresc prin acest certificat că am săvârşit în Palatul Regal din Bucureşti botezul Prncipelui Mircea, fiu al Alteţei Sale Regale Principelui Ferdinand, moştenitor al României, şi Alteţei Sale Regale Principesei Maria a României, născută principesă a Marii Britanii şi Irlandei, ducesă de Saxa, după ce s-au îndeplinit formalităţile cerute de legile civile, precum rezultă din actul de naştere din 21 decembrie 1912; şi că a primit din botez numele de Mircea, fiind naşi Majestatea Sa Împăratul Germaniei Wilhelm II de Hohenzollern, reprezentat prin ASI Principele Eitel Freiderich, şi MS Regele Carol. Drept care am dat acest Certificat sub însăşi a mea semnătură şi l-am întărit cu sigiliul Sfintei Mitropolii a Ungro-Vlahiei, astăzi, în 20 ianuarie anul una mie nouă sute treisprezece”.

Foto: Arhivele Naționale ale României