Rețetă de Probejenie, la hotarul dintre vară și toamnă
Casa lui Mos Lucaci se sprijina pe talpile ei de lemn, de piatra de rau si de lut. In mijlocul curtii, cu mustatile muiate in cateva picaturi de tuica, barbatul ne spune cum e cu ziua aceasta de 6 august. „Apoi, din ziua de Probejenie – ori Schimbarea la fata, nimic nu mai ramane cum o fost. Incepe a se face toamna”. O pala de vant ii zvarle in fata o frunza ingalbenita, iar omul o prinde si-o rasuceste intre degete. „Padurea isi schimba culorile, florile prind sa miroasa a umed, iar iarba… iarba de-acu’ nu mai creste…”.
Hotarul dintre vara si toamna e-al berzelor ce se pregatesc „de duca”. Da’n Postul Santei Marii 6 august e si zi de „dezlegare” la peste.
Cu ani in urma, cat traia Tusa Maria, ea era stapana intre oale si cratite. Dar pestele, la ceas de sarbatoare, tot Mos Lucaci il gatea. Azi ne dezvaluie reteta de stiuca in sos de vin. Cu mana sigura, curata solzii. Stiuca ranjeste – cu dintii-capcana, gata sa prinda un deget. Dar batranul n-o ia in seama. Cu o lovitura de cutit indeparteaza capul de trup. Il curata de cele rele dinauntru. Scoate apoi cu grija sira spinarii, dar fara sa despice cu totul stiuca in doua. In tava, dintai pune bete de brad, deasupra peste si iarasi doua scandurele de rasinoase. Adauga, taiate marunt, doua cepe, trei ciuperci albe, ulei, dafin, ienibahar, piper si sare. Pe din doua: vin alb si apa – cat sa se acopere totul. Fierbe stiuca la foc mic, sub capac, pana carnea ei se patrunde, apoi e scoasa pe o farfurie, sa se raceasca. Mos Lucaci scoate si scandurelele de brad, dar sosul inca-l mai lasa pe flacara, sa scada. Un ultim dichis: o lingurita de mustar. Sub soarele fierbinte, mancam fara vorba, „muti ca pestele” de-atare minune.
Textele Simonei Lazăr le mai găsești și AICI