Shakespeare este Nostradamus?

Joseph FiennesS-a consumat multă cerneală pe tema: cine a fost cu adevărat Shakespeare. Unii l-au regăsit în persoana unui nobil englez, care a ales acest pseudonim – destul de evident, Shakespeare înseamnă „scutură spadă”, ceea ce vrea să spună că era vorba despre un aristocrat care știa să folosească spada. Alții cred că un alt dramaturg englez, Marlowe, este unul și același cu Shakespeare. Îți propun însă o altă identitate a dramaturgului: Nostradamus!

Shakespeare este Nostradamus? N-o să-ți vină să crezi, dar e cât se poate de adevărat: William Shakespeare, dramaturgul, e unul și același cu Nostradamus, clarvăzătorul!

Dacă încă mai ai dubii, îți propun să citești mai departe.

Frumușelul cu priviri enigmatice și surâs cuceritor, Joseph Fiennes, actorul care l-a întruchipat pe William Shakespeare în comedia romantică „Shakespeare in Love” – pentru care a avut mai multe nominalizări valoroase, dar și un premiu cu adevărat superb, acordat de MTV pentru… cel mai bun sărut (Best Kiss), alături de Gwyneth Paltrow) – îl întruchipează pe profetul care bulversează până în ziua de azi planeta cu „catrenele” sale, Nostradamus.

Joseph Fiennes, care este fratele unui alt celebru actor – Ralph Fiennes – e nu doar interpretul principal în acest nou serial de televiziune, ci și producătorul seriei.

„Nostradamus” spune povestea celebrului clarvăzător, care a devenit vestit încă din timpul vieții sale, și a cărui carte cu profeții continuă să ne țină în șah existența cu zăbranicele pe care le aruncă sau le ridică de pe viitor. Conform publicației „The Hollywood Reporter”, povestea din serial se concentrează pe un aspect diferit al vieții sale, pe un Nostradamus care caută răzbunare pentru cei care i-au ucis familia.

Fiennes îl portretizează pe Nostradamus ca pe un om de mare respirație spirituală, care are darul viziunii, al profeției, dar care este, de asemenea, condus de răzbunare și tendințe autodistructive. Spectacolul are curtea regală franceză ca fundal, ceea ce înseamnă că această serie de filme este de gândită pentru un buget mare.

Deși seria de filme este abia la început, compania de producție e deja în discuții cu rețeaua care o va difuza.

Dincolo de film. însă, există multe alte legături – REALE – între Shakespeare și Nostradamus. De fapt, între Shakespeare, Nostradamus și Marlowe, care arată că cei doi dramaturgi englezi (despre care încă se spune că au fost unul și același), au cunoscut scrierile lui Nostradamus. În câteva dintre piesele celor doi se regăsesc versuri din catrenele lui Nostradamus, traduse în limba engleză. Ce rost are această coincidență? Probabil că interpretări viitoare vor aduce răspunsul.

Dar să ne întoarcem la Fiennes și la Nostradamus.

Foarte cunoscut pentru activitatea lui în teatru și celebru pentru rolurile jucate în filme precum ”Elizabeth” și „Shakespeare in Love”, Joseph Fiennes a jucat de asemenea în seria de televiziune „Camelot”, fiind obișnuit să poarte costume de epocă și să mânuiască, deopotrivă, spada și condeiul. De data aceasta, poate, va mai avea nevoie să învețe să folosească și bagheta alchimistului și pe cea a meșterului de… otrăvuri.

Medic, cabalist și farmacist francez, Michel de Nostradame (Nostradamus) a trăit între anii 1503-1566.
William Shakespeare, dramturg englez, a trăit între 1564 și 1616.

Aproape că am fi putut vorbi despre o reîncarnare, dacă rolurile lui Fiennes ar fi venit în ordine inversă…