Regina și dantela
Regina Elisabeta, brodand
Fotografie de Charles Chusseau-Flaviens, astăzi în colecțiile Eastman Museum (https://collections.eastman.org/people/12369/charles-chusseauflaviens)

Postura în care este surprinsă Regina Elisabeta, în această fotografie, este cea care avea să-l inspire pe sculptorul Oscar Spaethe, atunci când imaginează monumentul reginei-poete din grădina Castelului Peleș de la Sinaia.

Statuia Reginei Elisabeta a României este realizată în bronz și o înfățișează pe aceasta șezând într-un fotoliu și lucrând la o dantelă. Statuia a fost dezvelită pe 26 septembrie 1933, după oficierea unui serviciu divin, și stropită cu agheasmă de patriarhul Miron Cristea. Puțină lume știe însă că statuia de bronz din curtea Castelului Peleș este o variantă a alteia, din 1910, lucrată în marmură, având dimensiuni ceva mai mici și unde regina are dinainte (fixat în stânga ei) un dispozitiv pe care se află o carte, pe care Carmen Sylva obișnuia să o citească atunci când își odihnea mâinile de la brodat, iar în partea ei dreaptă – cutia cu instrumente pentru cusut.

Regina Elisabeta a României s-a stins din viață la 2 martie 1916, la vârsta de 73 de ani.

Oscar Späthe s-a născut în 1875, la București și a murit la 23 noiembrie 1944, într-un sat din Buzău, unde se refugiase în timpul războiului. A studiat la Academia de arte frumoase din München, unde a debutat, în 1898, cu „Faun dansând”. A fost membru fondator al societății Tinerimea artistică și a convins-o pe Regina Maria să accepte patronajul acesteia. Regina a achiziționat de la el mai multe lucrări: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântă bizantină, Fiat lux, Florentina și bustul Prințesei Elisabeta. Lui i se datorează și mozaicul de marmură al bisericii mari, ctitorie a familiei regale, de la Mănăstirea Sinaia.

Jurnalistul Ioan Massof povestește, într-o ediție din 1936 a publicației Realitatea Ilustrată, o întâlnire mai puțin obișnuită a sculptorului cu Regina-poetă, care-i poza, la Palatul Regal din București, pentru una dintre lucrările care o înfățișează. Aceasta, pentru a răsplăti talentul tânărului (pe atunci) artist, i-ar fi pregătit personal o salată cu carne de vită și de vițel, mere, capere, cartofi, ulei de măsline și vin franțuzesc.

Regina Elisabeta - castelul Peles
Sculptura în bronz a lui O. Spaethe, de la Peleș (1933)
Sculptura în marmură a lui O. Spaethe (1910)