Zodiacul Etruscilor – un horoscop fabulos, de dinainte de fondarea Romei

.oÄ Prea puțin cunoscut astăzi, ZODIACUL ETRUSCILOR este strâns legat de mitologia acestui neam care a populat peninsula italică înainte de latini și de fondarea Romei. El este împărțit în 16 zodii, câte 4 pentru fiecare anotimp.

Pentru că anul etrusc, adoptat și de Romulus, la fondarea Romei, la 753 î.Hr., era format din 304 zile, nu îl putem lua ca bază pentru împărțirea zodiacului. De altfel, nici etruscii nu foloseau propriul calendar pentru asta, cele 16 zodii fiind împărțite, câte patru în fiecare anotimp, în răstimpurile dintre echinocții și solstiții ori dintre solstiții și echinocții.

Deoarece nu se știu multe despre resorturile întocmirii acestui zodiac, putem să spunem doar că cele 16 zodii poartă numele a 16 zeități din pantheonul etrusc. În ce privește mitologia lor, se știe că etruscii credeau în divinități celeste și subpământene, iar pe un obiect de bronz descoperit de arheologi la Piacenza există o reprezentare a cerului împărțit în 16 zone, pe care sunt înscrise, în total, numele a 40 de divinități, unele malefice și altele benefice. O parte a acestor zeități a trecut în mitologia latină (care a fost influențată, de asemenea, de cea greacă), iar altă parte s-a pierdut.

Una dintre cele mai importante zeități etrusce era Nortia sau zeița sorții, ea fiind și ocrotitoarea zodiacului și a divinațiilor (auspiciilor). Nortia va deveni, în mitologia latină, Fortuna.

Zodiacul etrusc este împărțit în 16 perioade (aproape) egale, de 22 sau 23 de zile, în grupe de câte 4, respectând cele 4 anotimpuri. Pentru a afla ce destin aveți, după ZODIACUL ETRUSC, este suficient să dați CLICK pe fiecare zodie în parte.

PRIMĂVARA
LARAN (21 martie – 12 aprilie)
TURAN (13 aprilie – 5 mai)
NETHUNS (6 mai – 28 mai)
THESAN (29 mai – 20 iunie)

VARA
CAUTHA (21 iunie – 14 iulie)
ANI (15 iulie – 6 august)
TURMS (7 august – 30 august)
UNI (31 august – 22 septembrie)

TOAMNA
MENRVA (23 septembrie – 14 octombrie)
FUFLUNS (15 octombrie – 6 noiembrie)
ALPAN (7 noiembrie – 28 noiembrie)
NORTIA (29 noiembrie – 20 decembrie)

IARNA
TAGES (21 decembrie – 12 ianuarie)
VOLTUMNA (13 ianuarie – 3 februarie)
TINIA (4 februarie – 26 februarie)
TUCHALCHA (27 februarie – 20 martie)