Rusaliile și Moșii de Cireșe

rusalii1

A venit si vremea Rusaliilor. Timp de trei zile, intre intre 7 si 9 iunie, lumea satului traieste cu teama. Puterea acestor divinitati malefice este atat de mare, incat ii transforma pe oameni in neoameni, ii incremeneste in loc sau abate asupra gospodariilor taria fulgerelor si a tunetelor.

Despre Rusalii se spune ca sunt niste batrane tare urate, care zboara prin aer si-i sperie de moarte pe muritori. Rusaliile ii pedepsesc mai cu seama pe cei care muncesc de ziua lor. Le scot ochii, le stramba gura, le schilodesc picioarele sau le iau auzul pentru totdeauna. Din aceasta cauza, oamenii se feresc sa lucreze in cele trei zile ale Rusaliilor pentru a nu ramane pociti pe viata.

RITUAL. Se cunosc numeroase legende despre oameni care au ras de temutele Rusalii si au fost in cele din urma pedepsiti. Dar tot legendele spun ca uneori exista o cale sa indrepti raul facut. Cetele de calusari, ce colinda in aceste zile, pot dezlega ceea ce au legat Rusaliile. Dansul lor are puteri magice, readucand vederea, auzul si facandu-i pe oameni sa se miste din loc. Omul „luat de Rusalii” este intins pe jos si langa el se asaza o oala de lut noua, umpluta cu apa neinceputa. In jurul lui danseaza calusarii, iar la un moment dat unul dintre ei loveste oala de lut cu batul impodobit cu usturoi si pelin. Vasul se sparge, iar picaturile de apa ce il ating pe bolnav, il vindeca miraculos. Calusarii atinsi de apa in dansul lor se imbolnavesc, caci asupra lor trece blestemul Rusaliilor. Se realizeaza astfel un transfer magic, calusarii luand asupra lor vina oamenilor si suportand pedeapsa in locul lor. Dar calusarii nu raman pociti pentru totdeauna. Odata frecati cu usturoi si pelin, isi vor reveni in simtiri, iar dansul lor ritualic poate reincepe.

Sarbatoarea Rusaliilor este tinuta mai cu seama de femei. Ele culeg pelin si-l pun la brau sau cu el aspresc gustul vinului pentru a fi ferite de boli tot anul. Pentru ca fetele sa fie sprintene la hora beau agheasma sfintita in Duminica Rusaliilor. Si tot cu agheasma erau stropite recoltele de pe camp ca sa fie aparate de stihiile naturii. La biserica se astern frunze de tei, iar crestinii ingenuncheaza pe acest covor de verdeata pentru a nu suferi de dureri de genunchi. Crengutele de tei pot alunga grindina daca sunt aruncate afara la momentul potrivit, stiut de anumiti batrani din sat.

MOSII DE CIRESE
In sambata dinaintea Rusaliilor se crede ca toti mortii pornesc spre Valea cu Dor. Acolo ei gasesc tot ceea ce rudele in viata le-au dat de pomana in cursul anului. Cei care nu se infrupta din nimic se supara foarte tare. Asa ca de Mosi este ultima ocazie pentru a da ceva de pomana si a-i impaca pe cei stramutati in alta lume. Gospodarii intind masa mare in curte si asaza pe ea strachini noi de lut, gramezi de cirese, colaci si buchetele de flori de camp. Apoi sunt chemati copiii de prin vecini si li se ofera tot ce se afla pe masa. Pentru ca pomana sa fie primita, cel care imparte nu trebuie sa fi mancat in acel an cirese.
*Simona Chiriac