Suleyman Magnificul: Cine este femeia care i-a ținut piept la asediul Nisei?
Nu toate femeile i-au căzut la picioare lui Suleymanul Magnificul. Nu toate s-au ținut de intrigării și politici de alcov ca să obțină o privire din partea lui… Au fost și femei care i-au ținut piept. Chiar și pe câmpul de luptă. Povestea eroinei nisarde Catherine Segurane (Catarina Segurana – în dialect local) începe de ziua Sfintei Marii, pe 15 august 1543.
Comitatul Nisei – cum s-a numit începând din 1526 – făcuse parte din teritoriile supuse Casei de Savoia încă din 1388. Iar ieșirea acestuia de sub protectoratul savoiarzilor s-a făcut nu prin voia lor, ci datorită unei conjuncturi: Regele Francisc I, aflat în război cu Carol Quintul, ocupă, în 1536, o bună parte din ducat. Nu și Nisa, unde ducele de Savoia se și refugiază, un timp.
În 1543, Francisc I, aliat cu Suleyman Magnificul – aveau împreună același dușman, pe Carol Quintul – cere ajutor pentru asediul Nisei. Suleyman îl trimite pe amiralul său, Hairettin Pașa (alias Hîzîr Reis Pașa alias Haireddin Pașa alias Barbarossa, cum i-au zis europenii, din cauza bărbii lui roșii, mereu în neorânduială), cu o flotă măricică, să asedieze orașul îndărătnic. Ei reușesc să cucerească cartierele de pe malul mării, însă asaltul lor se oprește sub cetate. Și asta pentru, așa cum îți vor istorisi toți nisarzii pe care-i vei întâlni, o țărancă simplă, cultivatoare de lavandă, reușește să le țină piept turcilor și să-i îmbărbăteze pe localnici.
E timpul s-o aducem în scenă la Catarina Segurana, eroina Nisei!
Citește continuarea AICI.
Citeste si:
UN DUO REDUTABIL: SULTANA MIHRIMAH ȘI RUSTEM PAȘA. CĂSĂTORIE ARANJATĂ SAU DRAGOSTE?