7 REGULI DE BUN SIMȚ CA SĂ TE HIDRATEZI CORECT.

Este 22 martie, este Ziua Mondială a Apei!

E de la sine înțeles că apa este esențială pentru viața planetei și, implicit, pentru supraviețuirea oamenilor. N-o să pretind că de la mine aflați asta. Și nici nu sunt eu primul om care afirmă că apa este esențială nu pentru viață, ci pentru o VIAȚĂ SĂNĂTOASĂ. Probabil că încercați să beți cele 8 pahare de apă pe zi, despre care se zice că mențin starea de bine a ființei umane. Doar, oare, știți exact când, cât și cum trebuie băută apa?

Corpul nostru nu are nici un mecanism de stocare a apei. Să nu vă imaginați că sunteți… cămile și puteți bea azi apa pentru 7 zile. Nu are nici un „ceas” care să-ți spună când s-a golit „rezervorul” ca să-l umpli la loc. Ce-i de făcut, atunci? Trebuie doar să urmărești câteva reguli de bun simț, care să-ți asigure o hidratare corectă și, în consecință, eficientă.

Prima regulă este: CALCULEAZĂ CARE ESTE CANTITATEA DE APĂ DE CARE AI NEVOIE!
„Norma” de 8 pahare de apă pe zi nu este general valabilă. Consumul de apă în exces – ca și deficitul de apă – poate avea consecințe asupra sănătății tale. Nevoia de apă a fiecăruia dintre noi trebuie să țină seama de câteva aspecte: greutate, clima, activitatea fizică, alimentația, chiar și medicația (dacă suferiți de o boală și sunteți sub tratament). Puteți verifica cu ușurință care e cantitatea de apă necesară folosind un „calculator online” pentru consumul de apă.

A doua regulă: SĂ NU BEI O CANTITATE MARE DE APĂ DINTR-O DATĂ! Sau, cu alte cuvinte, APA SE BEA TREPAT!
Dacă beți cei doi litri de apă (în medie) necesari unei zile într-un interval de o oră – să zicem – nu înseamnă că v-ați rezolvat problemele de hidratare. Nu trebuie să beți niciodată mai mult de un pahar de apă. De fapt, și mai bine este să beți un pahar într-un interval de 10-15 minute, cu înghițituri mici, următorului pahar cu apă venindu-i rândul peste cel puțin o oră. Dacă beți prea multă apă o dată, nu veți face decât să dați de lucru suplimentar rinichilor, care vor încerca să elimine surplusul de moment. Dacă, dimpotrivă, beți rațional, pe parcursul întregii zile, veți ajuta corpul să rămână hidratat constant și activitatea organismului va fi mereu în parametri corecți.

A treia regulă: NU SCĂPA APA DIN PRIVIRI!
Ideea este de a avea mereu în preajmă apa pe care urmează să o bei în ora următoare: în cana de pe birou, în sticla pe care o ții în mână sau în geantă. Ideea e că dacă „te lovești” mereu de recipientul în care se află apa, nu vei uita că trebuie să bei o anumită cantitate, într-un anumit interval.

A patra regulă: APA SE ȘI „MĂNÂNCĂ”!
Știu că există nutriționiști care vă recomandă să „mestecați” apa atunci când vreți să o beți, adică să o plimbați prin toată gura înainte de a o înghiți, dar nu la asta mă refer. Ci pur și simplu la faptul că o parte din apa de care are organismul nevoie zilnic poate fi luată și din fructe și legume proaspete. Cel puțin de două ori pe zi (deși mai bine este să faceți asta de patru ori) apelați la fructe și legume bogate în apă, fie ca o gustare între mese, fie ca desert. Pepenele galben, căpșunile și castravetele se află în top, dar nici alte fructe și legume nu sunt de lepădat: citricele, cireșele, strugurii, roșiile, spanacul, salata și ridichile sunt numai bune de „băut”! În plus, față de apa potabilă, acestea aduc și o mulțime de elemente nutritive care ne ajută să rămânem sănătoși și în formă!

A cincea regulă: APA DE NUCĂ DE COCOS POATE FI UN ALIAT DE NĂDEJDE!
Dacă despre laptele de cocos (obținut din fulgi de cocos puși la „macerat” în apă) se spune că are calități nebănuite, fiind capabil să înlocuiască… laptele de mamă (în țările tropicale, intuitiv, femeile l-au folosit de secole în acest scop), despre „apa de cocos” (lichidul care află în nuca de cocos) se crede că asigură liniștea și starea de confort pe care omul a mai avut-o doar… în viața intrauterină. Pe lângă faptul că are 94% apă – deci este eficient în hidratare – acest lichid conține o mulțime de electroliți, cantități mici de carbohidrați și de zahăr, precum și alte substanțe care induc creierului acea stare de relaxare pe care lichidul amniotic o oferea fătului.

A șasea regulă: NU UITA SĂ TE HIDRATEZI ÎN TIMP CE FACI EXERCIȚII FIZICE!
De fapt, în timp ce faci orice muncă fizică trebuie să te hidratezi. Nu e cazul să aștepți să termini ce ai de făcut – fie că „tragi de fiare”, fie că tai lemne – ca să bei apă. Organismul trebuie „alimentat” înainte de a ajunge la deshidratarea completă. De aceea, se recomandă ca în timpul oricărui tip de efort fizic să se facă pauze pentru a bea apă, iar la terminarea antrenamentului sau a muncii, din nou se va bea un pahar cu apă sau, și mai bine, cu suc de fructe proaspete, care aduc și ceva vitamine în ecuație.

A șaptea regulă (care, de fapt, nu e chiar o regulă, ci mai mult o recomandare): FOLOSEȘTE O APLICAȚIE DE MOBIL CA SĂ NU UIȚI SĂ BEI APĂ!
Trăim în epoca în care aplicațiile de mobil sunt folosite pentru tot felul de activități. De ce nu ai apela și la „apps”-urile create anume pentru nevoia de hidratare a omului. Iată câteva dintre aceste aplicații care vă pot fi de folos: WaterMinder, iDrated și Daily Water Free. Merită să le încercați!

Acestea fiind zise, sus paharul pentru Ziua Mondială a Apei!