PIESA DE TEATRU „MIC ŞI-AL DRACU” LA CARNAVALUL DE LA VENEŢIA 2014
INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA
Comunicat de presă
Luni, 3 martie 2014, începând cu ora 21:00, pe scena Teatrului Fondamenta Nuove din Veneţia, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, VELA – Gruppo AMA şi Teatro Fondamenta Nuove, prezintă piesa de teatru „Mic şi-al dracu | Piccolo e birichino” cu actriţa Maia MORGENSTERN şi balerinul Valentin ROŞCA.
„Mic şi-al dracu” este un dublu-recital al celor doi protagonişti: actriţa Maia MORGENSTERN şi balerinul Valentin ROŞCA, construit în jurul poeziilor scrise de scriitorul român de origine evreiască Isaac Lazarovici, cunoscut publicului român sub pseudonimul Ion Pribeagu.
Versurile jucăuşe şi obraznice din poeziile lui Pribeagu atacă moravurile vremii, care sunt la fel de criticabile acum, precum erau şi în urmă cu 70 de ani, când au fost scrise. Iar Morgenstern le livrează cu multă pasiune şi elan. Atât actriţa cât şi balerinul uluiesc spectatorii cu performanţa lor actoricească şi coregrafică, într-un spectacol cu un umor, adesea, pe muche de cuţit, şi dovedesc faptul că se află la vârful măiestriei lor profesionale.
Spectacolul a fost regizat de Maia Morgenstern şi are coregrafia semnată de Valentin Roşca.
Spectacolul de teatru beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român şi face parte din programul oficial al Carnavalului de la Venezia 2014 (http://www.carnevale.venezia.it/).
Piesa de teatru va fi jucată în limba română cu proiecţia traducerii textului în limba italiană.
Maia MORGENSTERN este o actriţă româncă de origine evreiască, care conduce Teatrul Evreiesc de Stat, TES, din toamna anului 2012. A debutat acum trei decenii, pe scena TES, iar în 1990 – pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, cu rolurile principale din „Trilogia antică”, în regia lui Andrei Şerban. Morgenstern a primit recunoaşterea publicului de cinema din România, cu mult înainte de a fi cunoscută de publicul internaţional, prin rolurile sale din „Balanţa”, 1992, de Lucian Pintilie; „Privirea lui Ulysse”, 1995, de Theodorus Angelopoulos, respectiv „Patimile lui Christos”, 2004, de Mel Gibson.
Performanţa profesională atinsă în cinematografie i-a fost recunoscută prin premii ca Leul de Argint, la Festivalul de Film de la Berlin, 1993, pentru rolul principal din „Balanţa”; Actriţa şi Femeia Anului 2004, EMMA, din partea Parlamentului European, pentru rolul Maria, din „Patimile lui Christos”. Uniunea Naţională a Teatrelor din România, UNITER, i-a conferit lui Morgenstern titlul de Cea mai Buna Actriţă în 1990, pentru rolul Medeea din „Trilogia antică”, şi în 1993, pentru rolul Lola din „Astă-seară, Lola Blau”.
Valentin ROŞCA este un balerin român şi prim-solist la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti. El şi-a început cariera de dansator în acest teatru, în 1982. Roşca a lucrat cu coregrafi români importanţi, cum sunt Cornel Patrichi şi Ioan Tugearu. Între rolurile jucate în afara scenei de la „Tănase” se numără cel din versiunea 2005 a muzicalului lui Bob Fosse, „Chicago”, jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Roşca a primit în 1997 premiul pentru Cel mai Bun Artist, din partea Everland Amusement Park din Seul, Coreea de Sud. A primit recunoaşteri şi pentru munca sa de regizor şi coregraf al spectacolului „Tango Emocion”, lansat în 2010 la Opera Naţională, iar în 2009 premiul din partea Uniunii Compozitorilor şi Criticilor Muzicali pentru coregrafia făcută spectacolelor de la Opera Comică pentru Copii.
Organizatori: Institutul Cultural Român şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia
În parteneriat cu: Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, VELA – Gruppo AMA, Teatro Fondamenta Nuove şi Primăria Veneţiei
În colaborare cu: Tragicomica, La Bottega dei Mascareri, Pontecavallo e Alberto Sarria Masks
Parteneri Media: VeneziaNews, Un ospite di Venezia, Azienda di Promozione Turistica della Provincia di Venezia
Responsabil proiect: MIHAI STAN
Tel. +39.041.5242309
Mail mihai.stan@icr.ro