O carte cu rețete sănătoase: „Grain Power”

Cateva teorii alimentare castiga tot mai mult teren in Occident (si, mai cu seama, peste Ocean). Una dintre aceste teorii este cea a omului „frugivor”, a carui alimentatie se bazeaza pe fructe, seminte si radacini (hrana primilor oameni).
O a doua teorie este cea a crudivorismului, cunoscut si sub numele de „hrana vie”. Optiunea de a manca alimente netratate termic sau gatite foarte putin – ramanand in zona a ceea ce italianul (in alte circumstante, totusi) numeste „al dente” -, este echivalentul unei alimentatii sanatoase, spun partizanii ideii.
In fine, o a treia cale este cea a flexitarianismului, adica un regim alimentar… flexibil, in care alterneaza perioadele vegetariene cu cele in care te hranesti absolut normal (folosind intreaga gama de ingrediente).
Oricare dintre aceste trei stiluri de alimentatie crezi ca ti se potriveste, cu siguranta cartile cuplului de autori Patricia Green si Carolyn Hemming (fotografii & retete) iti vor fi foarte utile. Dupa ce nu demult cartea lor „Quinoa Revolution” a devenit un best-seller in Statele Unite, cei doi au iesit din nou pe piata cu volumul „Grain Power” (puterea cerealelor – eu as traduce-o „puterea grauntelor”), care, in 240 de pagini si 100 de retete, readuce in atentie cateva dintre cerealele uitate ale omenirii, precum meiul, hrisca si ovazul, ofera din nou cateva zeci de retete cu quinoa – vedeta culinara a ultimilor ani, in materie de seminte, samburi si graunte comestibile – dar si ridica la rampa cateva cereale… exotice, cum ar fi kañiwa, o „verisoara” dulce a mult mai cunoscutei quinoa. Se pronunta „kan – Yee – wah”.
Retetele sunt rapide, cu putine calorii, fără gluten si prezentate cu gust si culoare, chiar daca adeseori retetele sunt neobisnuite pentru poftele omului obisnuit. Dar poate tocmai doza asta de noutate poate sa raspunda nevoilor gurmande ale omului modern. Ati putea incerca, de exemplu, o salata cu castraveti, caju si quinoa ori o salata de hrisca cu menta si sos vinegreta. Cei care nu sunt neaparat vegetarieni sau raw-vegani, pot alege pieptul de pui umplut cu kañiwa, feta si ierburi aromate.

Citeste si aici.