Discriminarea rasialǎ a lui Moş Crǎciun

Un profesor din statul american New Mexico a fost pedepsit pentru discriminarea rasialǎ a lui Moş Crǎciun, scrie Huffington Post. De fapt, pentru o remarcǎ nepotrivitǎ adresatǎ unuia dintre elevii sǎi afro-americani de la Liceul Cleveland din localitatea Rio Rancho, situatǎ la 15 mile nord de Albuquerque (New Mexico).

Situaţia incriminatǎ a fost urmǎtoarea: Dupǎ ce elevii au fost anunţaţi cǎ pot veni la şcoalǎ, în aceastǎ perioadǎ a anului, îmbrǎcaţi în… Moş Crǎciun, elfi sau chiar reni, Christopher Rougier, un elev din clasa a noua, şi-a pus cǎciulǎ roşie de Moş Crǎciun şi barbǎ albǎ. Unul dintre profesorii sǎi – al cǎrui nume nu a fost fǎcut public – l-a apostrofat, spunându-i cǎ ar fi trebuit sǎ ştie cǎ Moş Crǎciun este de rasǎ albǎ: „De ce te-ai deghizat în Moş Crǎcun, nu ştii cǎ moşul este alb?”, l-a întrebat el.

Copilul a povestit asta pǎrinţilor, iar tatǎl sǎu, Michael Rougier, l-a reclamat conducerii şcolii: „Nu este loc pentru un astfel de comportament!”.

Incidentul s-a petrecut în contextul în care întreaga Americǎ era bulversatǎ de afirmaţiile unei jurnaliste – Megyn Kelly, de la Fox News Channel – care spusese pe post cǎ atât Moş Crǎciun, cât şi Iisus au fost/sunt de rasǎ albǎ. Afirmaţia jurnalistei provocase deja o mulţime de comentarii, pe bloguri, saituri de socializare, în media, iar întâmplarea de la Rio Rancho nu a fǎcut decât sǎ aprindǎ paie pe foc.

Liceul Cleveland şi-a cerut public scuze de la familia elevului, profesorul a fost sancţionat cu o reducere din salariu, iar pǎrinţii au decis sǎ-şi mute copilul în altǎ clasǎ. Deocamdatǎ, incidentul s-a oprit aici.

Dar cu „onoarea nereperatǎ” a lui Moş Crǎciun cum rǎmâne?