Dieta longevităţii sau ce a mâncat Emma Morano ca să ajungă la 114 ani

Nascuta in 1899, este cea de a cincea „cea mai batrana persoana din lume”.

Emma Morano si-a trait aproape toata viata intr-un sat din nordul Italiei, Verbania (unde a ajuns dupa ce s-a maritat, fiind nascuta intr-un alt satuc pitoresc – Vercelli). Acum, cand a implinit 114 ani, este „perfect sanatoasa”, spun medicii care au consultat-o, in preajma aniversarii, curiosi si ei sa afle cum a reusit sa atinga aceasta varsta.

De altfel, Emma Morano nu a mai avut nevoie de doctor de la varsta de 20 de ani, cand, acuzand oarece slabiciune, s-a adresat doctorului de plasa. Acesta – fie-i tarana usoara si amintirea placuta, ca s-a stins de o jumatate de secol – i-a prescris Emmei o dieta pe care italianca a tinut-o, fara cracnire, vreme de…94 de ani, scrie „La stampa”. La varsta aceasta „matusalemica”, simpatica batranica din Italia inca are grija de casa si isi gateste singura.

Dieta care i-a salvat (si lungit atat de mult) viata este cat se poate de simpla (si rstrictiva).

La micul dejun, spune ea, nu mananca niciodata altceva decat… pesmeti cu lapte sau pesmeti cu apa.

Pe timpul zilei, la ore diferite, mananca doua oua: unul crud si altul fiert tare.

La pranz, Emma Morano a mancat, timp de aproape un secol, paste cu carne tocata.

Iar seara, nimic altceva decat un pahar cu lapte.

Longevitatea ei mai are un secret: a dormit intotdeauna cate 10-11 ore pe noapte. S-a dus la culcare inainte de ora 7 seara si s-a trezit inainte de ora 6 dimineata. Pana la 75 de ani, a lucrat intr-o fabrica.

Desi s-a casatorit in 1926, traieste singura din 1938 (s-a separat de sotul ei, dupa ce le-a murit singurul copil, in varsta de 6 luni, dar nu a divortat de fapt niciodata, fiind acum… vaduva unui sot pe care nu l-a avut alaturi mai mult de 12 ani).

In familia Emmei Morano – o familie cu 8 copii – longevitatea nu este insa doar apanajul ei. A mai avut o sora care a trait 102 ani, iar ceilalti frati si surori au atins varste intre 80 si 100 de ani.