De ce nu este bună dieta Dukan! Cum a ajuns în Top 15 cele mai dăunătoare diete și cum a reacționat Pierre Dukan
Agenția Franceză pentru Securitatea Alimentară și a Mediului a inclus-o încă din 2011 în Top 15 cele mai dăunătoare diete din lume. Și nu a fost o decizie întâmplătoare. Un studiu efectuat pe 5.000 de adepți ai dietei Dukan din Franța, pe parcursul a 3 ani, a relevat faptul că 80% dintre ei s-au îngrășat la loc, ba chiar 75% au pus mult mai multe kilograme decât pierduseră în timpul curei de slăbire. Studiul a fost început cu doi ani înainte ca Dukan să-și publice cartea, deci nu avea nici în clin nici în mânecă cu succesul lui de casă din ultima vreme.
Din 2010, de când medicul și nutriționistul francez Pierre Dukan și-a publicat prima versiune a dietei sale (cea pe care o practica deja de un sfert de secol – cu rezultate notabile, spun mulți dintre cei care au încercat-o) multe voci s-au ridicat împotriva lui. Poate pentru că succesul unui provoacă gelozia celorlați – vor răspunde unii.
Dar poate că argumentele contra dietei Dukan au și ele o bază solidă!
Nu vă pot îndemna nici să o folosiți, nici să o ocoliți, dar câteva fapte pot fi prezentate fără nici un risc.
Ceea ce se reproșa sistemului Dukan este faptul că se bazează aproape exclusiv pe consumul exagerat de proteine (carne și ouă) și excluderea din alimentație a grăsimilor, dulciurilor și a… majorității fructelor. Hipercalorică și hiperproteică, dieta Dukan destabiliza balanța nutrițională a organismului. Mai mult, se știe că un consum excesiv de proteine de origine animală suprasolicită ficatul și rinichii, datorită conținutului de acid uric și de grăsime animală și, de asemenea, poate determina hiperuremie.
Ceea ce se reproșa sistemului Dukan este faptul că se bazează aproape exclusiv pe consumul exagerat de proteine (carne și ouă) și excluderea din alimentație a grăsimilor, dulciurilor și a… majorității fructelor. Hipercalorică și hiperproteică, dieta Dukan destabiliza balanța nutrițională a organismului. Mai mult, se știe că un consum excesiv de proteine de origine animală suprasolicită ficatul și rinichii, datorită conținutului de acid uric și de grăsime animală și, de asemenea, poate determina hiperuremie.
Cât despre renunțarea la fructe și legume în stare crudă – starea în care ele conțin cele mai multe minerale și vitamine, precum și fibrele atât de necesare digestiei – ea a fost considerată de unii nitriționiști „de-a dreptul criminală”.
O altă vină care i s-a adus regimului Dukan era aceea că devenise un sistem anchilozat, care nu voia să recunoască nimic din noile metode de evaluare nutrițională (pentru că domeniul a evoluat mult în ultimele decenii). Până la urmă, Pierre Dukan și-a asumat (măcar o parte dintre) aceste defecte ale dietei sale inițiale și a pus la punct noua metodă – pe care însă nu o recomandă decât acelora care nu sunt suficient de puternici, spune el, încât să se țină cu dinții de vechiul sistem. (vezi și Revista Felicia)
Citește și
Dieta Dukan, secretul siluetei franţuzoaicelor!
Dieta Dukan sau regimul de slăbit prințese
Noua dietă Dukan. Un regim mai permisiv cu ajutorul căruia se poate slăbi în medie 700-800 g săptămânal