UN MENIU/ O ZI – 12 februarie 1887
Un meniu special, pentru Balul Săracilor – Bal de Pauvre – care s-a ținut anual, la Strasbourg, încă din deceniul 9 al secolului al XIX-lea. În anticariatele alsaciene – și, mai cu seamă, la Strasbourg – apar când și când meniuri și programe ale unor evenimente caritabile care au avut loc, de-a lungul timpului, în superbul oraș francez. Chiar în acest moment sunt câteva astfel de „efemeride de patrimoniu” în oferta anticariatului „Le Jument Vert” (un pont pentru cei interesați).

Meniul pentru Bal de Pauvre, din 12 februarie 1887, se găsește în patrimoniul Bibliothèque nationale et universitaire de Strasbourg (https://www.bnu.fr/) iar varianta numerizată face parte din amplul program francez de digitizare Gallica.fr.
Balul, care a avut loc la Hôtel de la Maison rouge, Schiltigheim-Strasbourg, bufetul fiind asigurat de patronul acestui restaurant, dl M.A. Michel, care era, de asemenea, și proprietarul unei fabrici de Pâté de foie gras. După cum se observă din meniu, participanții la bal plăteau mâncarea și băuturile, întreaga sumă, la care se adăugau alte donații, fiind destinată unor opere de binefacere, pentru familiile defavorizate din Strasbourg.
Vezi și alte meniuri în biblioteci digitale (de celebrat în luna februarie), aici: