Voiaj gustos în Balkania: Dulceață de vișine
În campania din 1913, trupele române trecuseră ușor prin pasurile Balcanilor bulgărești, iar Majestății Sale Regelui României Carol I i s-a adus la cunoștință apropierea la 8 km de Sofia a brigăzii de cavalerie a generalului Mustață.
La una din casele de piatră cu acoperiș de stuf, generalul a fost chemat și i s-a servit dulceața de vișine care mult i-a plăcut și a cerut rosturile ei s-o ducă cucoanelor la București. Bulgăroaica, mică de statură,vorbea și ordonanța scria : la un kg de zahăr se pune o lămâie și 1 kg de vișine. Cel mai grozav vas pentru prepararea dulceței este un căzănel sau o cratiță de aramă nespoită, sau într-o oală mare de pământ nouă (care n-a mai fost întrebuințată). Se scot sâmburii, se pune zahărul peste vișine și se lasă câteva ore să stea, apoi se așează pe foc domol odată cu lămâia fierbându-se până…………………..
Află detaliile rețetei mai departe, pe site-ul KERA CALIȚA