Tort cu smochine, migdale și flori „Violeta”
Rasfoiesc prin caietele vechi, cautand retete de odinioara, care sa ma inspire. Duminica viitoare am oaspeti de seama la masa. Iau la rand toate bucatele complicate, delicate, pretentioase. Imi „masur” puterile – si pe cele de a prepara mancarurile (stiinta si ne-stiinta mea le cantaresc – sa nu cumva sa ma impotmolesc la vreo sofisticarie si sa nu-mi iasa reteta „ca la carte”), dar si pe cele… financiare. Si, in vreme ce tot dau paginile, gasesc rasfatandu-se pe o jumatate de fila un citat din Epictet. „In timpul ospetelor, aminteste-ti ca ai doua in grija ta: trupul si sufletul si ca orice ai sa dai trupului, se imprastie pe data, pe cand orice vei da sufletului, se pastreaza pretutindeni si oricand.” Asa, imi reamintesc ca masa la care mi-am invitat prietenii nu trebuie sa fie prilej de ghiftuiala, ci pretext pentru o intalnire de suflet. Ca vinul din pahare nu trebuie sa ne imbete, ci sa ne ascuta spiritele. Iar desertul sa ne indulceasca si sa ne faca sa ne privim cu mai multa iubire in ochi.
Si – ma intorc eu la „problema” mea de mai ‘nainte, continuand sa rasfoiesc prin caietele vechi – ce bucurie mai mare ar fi sa le fac prietenilor mei, decat sa le arat ca ii pretuiesc foarte mult, pregatindu-le un fel de mancare invatat chiar de la ei… Si imi aduc aminte ziua in care o intalnire de suflet, ca aceasta pe care o pregatesc eu acum, s-a intamplat sa fie in casa lor… si cum, la sfarsitul mesei, incantata de a ne fi pregatit o surpriza, Violeta ne-a adus un minunat tort de smochine. (Ar mai fi de spus ca in gradina casei lor de la tara, undeva in „Banatul Craiovei”, cresteau doi smochini din fructele carora mancasem si eu intr-un sfarsit de vara.) Placandu-mi atat de mult tortul ei, i-am cerut, fireste, reteta. Si iata ca am gasit-o undeva, scrisa chiar de mana Violetei.
„Ai nevoie de: 250 gr zahar pudra, 8 albusuri, 250 gr migdale, 250 gr smochine, frisca, ciocolata rasa (daca iti place).
Reteta: 1. Pisezi migdalele. Lasi cateva intregi pentru ornat. 2. Tai fin smochinele. 3. Bati albusurile cu zaharul pudra. 4. Amesteci usor albusurile cu pudra de migdale, apoi cu smochine tocate. 5. Tapetezi o tava cu unt si faina alba sau pesmet. Se toarna compozitia si se da tava la cuptor pentru 50 de minute. 6. Lasi sa se raceasca, apoi ornezi cu frisca, ciocolata si/sau migdale intregi, dupa plac. 7. Si nu uita de flori! Panselute (violete!), toporasi, flori de soc, de musetel sau de lavanda…”
Simplu, dar cat de rafinat!