Rozmarinul, lavanda şi stresul

V-ati obisnuit poate sa asociati rozmarinul cu bucataria mediteraneana si lavanda cu… mirosul dulapurilor bunicii (folosita fiind adeseori contra moliilor). Cele doua plante si-au dove­dit insa eficienta si in tratarea stresului, a insomniei, a ­anxietatii si a angoasei, toate patru tare ale veacului pe care-l traversam.

Uleiurile esentiale extrase din aceste doua plante au un efect important in reducerea anxietatii, si asta datorita faptului ca nervul olfactiv preia informatiile legate de mirosul acestor esente si il transfera acelei parti din creier care este responsabila cu controlul emotiilor. Efectul benefic se poate observa atat la terapiile prin inhalare, cat si la cele prin masaj sau bai rela­xante – daca vor fi folosite cateva picaturi de ulei esential.

Arome mediteraneene
Planta mediteraneana, rozmarinul inseamna (daca incercam o traducere din latina a numelui sau) „roua marii”. Folo­sit inca din Antichitate atat in arta culinara, cat si in medicina si ritualuri, rozmarinul are capacitatea de a stimula si debloca diferite sisteme ale orga­nis­mu­lui. Unul dintre efectele importante este cel de stimulare a circulatiei sang­vi­ne la nivelul creierului, ajutand astfel la di­mi­nuarea stresului, anxietatii si an­goa­sei, la cresterea capacitatii de concentrare si la imbunatatirea memoriei. Este si moti­vul pentru care se recomanda ca persoa­ne­le care trec printr-un moment de mare concentrare – de exemplu, un examen important sau un proces pe care il au de sus­tinut – sau persoanele care au traversat o situatie care i-a destabilizat psihic sa arda intr-o candela cateva picaturi de ulei de rozmarin sau pur si simplu sa ar­da cateva crengute din planta proaspata.

Lavanda – originara din zonele inalte ale Proventei, regiune din sudul Frantei – este, prin excelenta, o planta al carei miros are efect calmant, sedativ, relaxant. Uleiul esential de lavanda este folo­sit in aromaterapie din cele mai vechi timpuri, iar saculetii cu lavanda asezati in dulapurile cu haine si lenjerie de pat au rolul nu doar de a alunga moliile si alte insecte, ci si, mai important poate, de a imprima acestora un miros placut si odihnitor. In Evul Mediu, regina Caterina de Medicis (a Frantei) si regina Elisabeta I (a Angliei), care sufereau de in­som­nie, cereau sa li se puna sub perna un saculet cu levantica, pentru a dormi linistite.