Proprietăţile vindecătoare… ale Mării Moarte
Marea Moartă este, astăzi, una dintre cele mai atractive destinaţii ale lumii. Situată la 400 de metri sub nivelul mării, în plin deşert, având apa cu cea mai mare salinitate din lume, Marea Moartă este nu numai o privelişte cu adevărat impresionantă, ci şi un loc al „reînvierii”, atât trupeşti – datorită diverselor tratamente care pot fi facute în zonă, cât şi spirituale, având în vedere că se află în Ţara Sfântă, într-un loc plin de încărcătură religioasă de toate felurile.
Marea Moartă este unul dintre acele locuri ale lumii în care istoria „musteşte”. În ciuda aridităţii zonei, suntem tentaţi să o spunem. Nu numai că foarte multe dintre personajele biblice au trecut prin apropierea mării, precum însuşi Noe. Dar de aici, din deşertul Nagev care mărgineşte Marea Moartă, a început clădirea lumii. Iar ca dovadă stă chiar oraşul Jaffa, numit astfel de Iafet, fiul lui Noe, care i-a spus locului „Yafo”, ceea ce înseamă „frumos” în ebraică. La 12 kilometri de Marea Moartă se află Arad, în inima deşertului Nagev, un oraş cu o istorie veche de peste 5000 de ani, construit pentru a servi ca adăpost împotriva deşertului, conform îndemnului biblic „Construiţi turnuri în pustie!”.
Nu departe de Arad se află şi oraşul Sodoma. Dacă numele vă pare asemănător cu un termen mai modern, asta este pentru că acesta provine chiar de aici, de la acest oraş. Este unul dintre cele două „oraşe ale păcatului”, unde, pe malul Mării Moarte, se află, încremenită în sare, soţia lui Lot, pedepsită astfel pentru încălcarea poruncii de a nu fi privit în urmă către cetatea sortită pieirii.
La Masada există o veche fortăreaţă, palatul din vârf de munte al lui Irod, cucerit de romani după un lung asediu, şi la care se poate ajunge cu telecabina. Locul a devenit un simbol al eroismului evreilor în lupta împotriva romanilor, o forţă mult superioară, în epocă şi căreia au reuşit să-i reziste timp îndelungat.
La Qumeran se află o aşezare a comunităţii esenienilor, care a păstrat în peşterile sale, nedescoperite, timp de 2000 de ani Manuscrisele de la Marea Moartă.
O altă locaţie fascinantă este un sat de beduini din apropiere, unde descoperim modul unic de viaţă păstrat timp de secole al acestor „Piraţi ai deşertului”.
Proprietăţile vindecătoare ale Mării Moarte şi ale izvoarelor naturale din apropiere sunt cunoscute populaţiei din zonă de milenii. Tot locul este, practic, o „oază de vindecare”. Aerul este relaxant şi este lipsit de polen, datorită presiunii atmosferice ridicate şi luminii solare filtrate. Marea în sine este un fenomen geologic unic, bogat în viaţă minerală, este un miniunivers cu propriul său microclimat. De-a lungul milioanelor de ani, aerul cald şi uscat al zonei, precum şi nivelul ridicat de evaporare a dus la formarea celui mai sărat lac din lume, cu o salinitate de 10 ori mai mare decât cea a oceanelor. În Marea Moartă se găsesc 26 de minerale, dintre care 12 sunt unice în lume. Apa mării acesteia şi nămolul negru sunt recunoscute pentru calităţile de hrănire a pielii, uşurare a disconfortului reumatic, activarea sistemului circulator şi relaxarea musculaturii. Ca tratament cosmetic, nămolul stimulează circulaţia sângelui şi menţine nivelul de hidratare al pielii, eliminând excesul de uleiuri şi impurităţi din profunzimea pielii. Nivelul ridicat în minerale dă pielii sănătate, îndepărtând celulele moarte şi lăsând-o mai tânără şi mai strălucitoare.